Sari la conținut

Pericolul la care te expui când îți faci manichiură cu gel. Medic: Consultați de urgență un medic dacă apar aceste SEMNE

Foto: Unsplash

Strălucitoare, de lungă durată, rezistentă și ideală pentru a masca imperfecțiunile unghiilor, manichiura cu gel a devenit o parte obișnuită a rutinei de înfrumusețare a multor persoane.

Cu toate acestea, lacul de unghii cu gel are nevoie de lumină ultravioletă pentru a se întări, ceea ce ridică îngrijorări cu privire la riscul de cancer de piele atunci când mâinile, cuticulele și unghiile sunt expuse în mod regulat la raze ultraviolete care pot fi mai puternice decât soarele.

Pentru a afla cât de sigură este manichiura cu gel, Doctorul Zilei a stat de vorbă cu Siramona Toma, medic specialist chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă.

Poate manichiura cu gel cauza cancer de piele?

„Manichiura cu gel a devenit extrem de populara in ultimii ani datorita faptului ca rezista mai mult si nu “sare” asa usor. Un studiu recent arata ca lampile cu ultraviolete folosite la acest tip de maniuchiura pot deteriora pielea la nivel celular si pot creste riscul de cancer de piele”, potrivit dr. Siramona Toma.

Unsplash Photo

Cum functioneaza manichiura cu gel?

„Principiile de baza sunt aceleasi ca ale oricarui alt tip de manichiura: unghiile si cuticulele sunt taiate in functie de preferinte, este aplicat un strat de baza, ulterior stratul de gel, iar la final un coating de acoperire. Intre toate aceste aplicari, mainile tale sunt plaste sub o lampa de uscare care face ca oja sa reziste mai mult timp si sa nu se decojeasca. Gelul de unghii are in componenta sa molecule care se intaresc sub efectul ultravioletelor. Lampile de uscare (fie ele si LED) folosite la manichiura se bazeaza pe caldura emisa de ultravioletele de tip A, care provoaca imbatranirea prematura si leziuni celuare, crescand astfel riscul de cancer de piele”, explică medicul.

Dr. Siramona Toma subliniază, pe baza unui studiu, faptul că un procent de 30% din celulele pielii expuse timp de 20 de minute la diverse tipuri de lămpi UV întâlnite în mod obișnuit în cadrul saloanelor au murit sau au suferit transformări similare celulelor cancerigene care produc melanoame.

Cum afecteaza lampile de unghii pielea?

„Cel mai recent studiu in domeniu a aratat ca pana 30% din celulele tegumentare expuse timp de 20 de minute la dierite tipuri de lampi UV intalnite frecvent in saloanele de manichiura, au murit sau au suferit transformari similare celulelor carcinogene care produc melanoame (printre cele mai agresive cancere de piele).

Desi nu este demonstrat ca lampile folosite in manichiura produc cancer, exista studii de caz care relateaza aparitia tumorilor maligne de piele in randul pacientilor care isi faceau frecvent unghiile cu gel prin uscare la lampa UV/LED. Potrivit Agentiei Internationale de Cercetare a Cancerului, spectrul de ultraviolete tip A face parte din categoria 1 de carcinogeni ( factori care determina aparitia cancerului)”, a declarat dr. Siramona Toma.

Sursă FOTO: Dr. Siramona Toma, Instagram

Cum poti preveni riscul de cancer de piele?

Urmați aceste sfaturi pentru a vă proteja unghiile sănătoase și pentru a vă reduce riscul de cancer de piele.

„Daca vrei sa iti pastrezi unghiile sanatoase, iata cateva sfaturi simple pe care sa le pui in aplicare de indata:

  • asigura-te ca instrumentele de manichiura sunt curatate si sterilizate conform standardelor sau du-te la salon cu trusa proprie de manichiura, pe care sa o folosesti doar la unghiile tale;
  • alege sa optezi pentru lacurile de unghii sau ojele traditionale, mai ales daca te confrunti cu dermatite alergice;
  • aplica pe maini si/sau picioare crema cu factor de protectie solara inainte de a merge la salon; iti recomand o crema cu SPF minim 30 si care sa fie rezistenta la apa;
  •  foloseste manusi fabricate din materiale cu protectie UV care iti lasa libere doar varfurile degetelor pentru manichiura;
  • anumite medicamente precum Doxiciclina cresc riscul de arsura solara si desprinderea unghiei de pe patul unghial ( manifestare denumita foto-onicoliza); drept urmare intreaba-ti medicul daca medicatia prescrisa cauzeaza foto-sensibilitate sau foto-toxicitate;
  • din cand in cand fa o pauza de la oja si aplica tratamente de regenerare a unghiilor;
  • hidrateaza unghiile folosind creme pe baza de petroleum”, sfătuiește medicul.

Când trebuie să mergi urgent la medic

În cazul în care apar anumite modificări la nivelul unghiilor, cea mai bună soluție este să cereți de urgență părerea un medic de specialitate.

„Daca sesizezi modificare de culoare sau consistenta a unghiilor sau orice alta leziune care nu trece de la sine in 2-3 saptamani, nu ezita sa contactezi medicul specialist pentru evaluare si tratament corespunzator.

De asemenea, consultati de urgenta un medic daca dupa o manichiura proaspat facuta apar semne locale de infectie cum ar fi durere pulsatila, intepatoare, inflamatie in jurul unghiilor, secretii purulente, desprinderea unghiilor naturale de pe patul unghial”, conchide dr. Siramona Toma.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel