Sari la conținut

Ce boli se pot ascunde în spatele unei dureri de cap? Când trebuie să ne prezentăm de urgență la doctor?Dacă prezinți aceste simptome sună urgent la 112!

durerile de cap

Nu exista persoana care sa nu fi suferit vreodata cel putin de o durere de cap. Durerea de cap sau cefaleea poate fi resimtita ca o durere ascutita, o jena sau o durere pulsatila localizata pe una sau pe ambele parti ale capului, izolata intr-o anumita zona sau poate porni dintr-un punct, afactand apoi tot capul.

Durerea de cap se poate dezvolta treptat sau brusc si poate dura de la mai putin de o ora pana la cateva zile.

Neurologul Dan Mitrea ne spune astăzi care sunt cele mai frecvente cauze, simptomele care ne trimit la medic, dar şi ce boli poate ascunde o migrenă.

„Statistic vorbind, 70% din populaţia planetei va avea cel puţin un episod de cefalee în viaţă. Cauzele sunt multe, de la lipsa de somn, o cină copioasă, stres, până la consumul de alcool abuziv”, a spus dr. Dan Mitrea.

Care sunt cele mai comune simptome a unei dureri de cap?

„Durerile de cap sunt experimentate de fiecare în felul lui. De obicei, durerea de cap, care este cea mai comună se numeşte cefalee de tensiune şi este ca o senzaţie de tensiune care apare de obicei la nivelul frunţii sau la nivelul tâmplelor, iar pacientul simte ca şi cum ar fi strâns de cap. Mai poate fi însoţită şi de stare de greaţă sau chiar vărsături.

Migrena este şi ea tot un fel de cefalee primară, dar este de gen pulsatil, adică persoana simte ca o pulsaţie, care poate fi pe jumătate de faţă sau jumătate de craniu. Acest tip de durere se asociază şi cu nişte fenomene mai particulare. Pacientul este deranjat de zgomote, lumină.

Un alt tip de cefalee mai particulară şi puţin mai rară, se numeşte claster. Este o durere în jurul ochiului care se asociază cu roşeaţa ochiului, lacrimaţie.

Poate să fie şi o cefalee secundară, care ea în sine să fie de la o boală, cum ar fi o infecţie gripală. Poţi să ai durere de cap şi dacă ai avut o infecţie respiratorie sau o problemă digestivă sau poţi să ai inclusiv o cefalee dată şi de o leziune în cap, adică să ai o problemă la nivelul creierului şi să dea durere de cap”, a explicat medicul neurolog.

Cum putem scăpa ușor de o durere de cap?

„Dacă este o durere pe care o ştim de mult şi respectă acelaşi tipar, adică că am mai avut aceste dureri de când eram mai tineri şi ştim că apare atunci când nu dormim suficient, când avem o cină copioasă sau când consumăm alcool, putem să încercăm analgezice uşoare, cum ar fi aspirina, paracetamolul sau chiar o cafea.

Dacă vorbim despre o durere de cap care este nouă, nu am mai avut aşa ceva, atunci indicat este să cerem sfatul medicului specialist.

Problema apare atunci când aceste medicamente sunt luate în mod abuziv, adică dacă le folosim în mod regulat pe timp îndelungat, iar timp îndelungat înseamnă peste 14 zile pe lună”, a spus medicul.

Ce boli poate ascunde o durere de cap?

„De la banalele probleme cu vederea, până la chestii serioase, cum ar fi tumorile cerebrale, prin faptul că există acolo, determină o presiune crescută pe creier şi asta duce la durerile de cap. Mai poate ascunde un AVC sau o boală metabolică sau un deficit de vitamine sau minerale.

Bolile pe care le ascunde o durere de cap
Bolile pe care le ascunde o durere de cap

Cei care nu au mai avut dureri de cap sau sunt recurente şi diferite de ce aveau până acum, să meargă la medic. Sau dacă am avut dureri de cap rebele, care nu mai răspund la tratamentul pe care l-am mai luat”, a mai precizat dr. Mitrea.

Suna imediat la 112 atunci cand te confrunti cu cea mai rea durere de cap din viata ta: o durere de cap brusca, severa sau o durere de cap insotita de:

  • Confuzie sau probleme de intelegere/vorbire
  • Lesin
  • Convulsii
  • Febra mare – peste 39 grade Celsius
  • Amorteli, slabiciune sau paralizie pe o parte a corpului
  • Greutate in mers
  • Gat intepenit
  • Tulburari de vedere
  • Greata sau varsaturi (cand nu sunt legate de gripa sau mahmureala)
Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel