Sari la conținut

Persoanele care au avut Covid-19 ar putea primi o singură doză de vaccin

Persoanele care au avut deja Covid-19 ar putea primi o singură doză de vaccin după recuperare. Un studiu recent atestă că nivelul anticorpilor, în cazul acestor persoane, este egal sau chiar mai mare, în comparație cu persoanele care au primit și rapelul însă nu au fost infectate.

Prima doză de vaccin „pregătește” organismul în fața unei posibile infectări cu noul coronavirus. a doua doză este, de fapt, cea responsabilă pentru consolidarea acestui răspuns imunitar și produce nivelul optim de anticorpi necesari pentru a proteja organismul. De aceea, specialiștii sunt de părere că infectarea și recuperarea  persoanelor care s-au confruntat cu virusul pot ține locul primei doze de vaccin. Numai în acest caz, o singură doză de vaccin ar putea fi suficientă pentru protecția completă a persoanelor anterior infectate, potrivit Rador.

După prima doză de vaccin anti-COVID-19, persoanele care au fost infectate anterior cu coronavirus prezintă niveluri egale sau mai mari de anticorpi decât persoanele care au primit ambele doze de vaccin dar nu au fost niciodată infectate, relevă un studiu publicat luni.

Persoanele care au fost infectate anterior prezintă efecte secundare generalizate după prima doză de vaccin, precum oboseală, febră şi dureri musculare, simptome similare cu cele resimţite de persoanele care au primit şi doza de rapel, precizează autorii studiului.

Studiul concluzionează că administrarea unei singure doze de vaccin persoanelor care au fost anterior infectate cu coronavirus „le scuteşte pe acestea de simptone neplăcute inutile şi permite utilizarea dozelor de rapel acolo unde este nevoie urgentă de vaccin”.

Citeste si:

Studiul a implicat 109 de pacienţi care au fost vaccinaţi, dintre care 41 au fost infectaţi anterior cu coronavirus. Studiul nu precizează, însă, dacă nivelul de protecţie în faţa unei reinfectări creşte, studii ulterioare fiind necesare. Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite a declarat că persoanele ar trebui să se vaccineze chiar dacă au avut COVID-19, pentru că nu se ştie cât durează protecţia anticorpilor.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.