Sari la conținut

Persoanele care au fost imunizate la începutul campaniei de vaccinare riscă din nou să se îmbolnăvească?

Imunitatea COVID poate fi dobândită atât prin infectare, respectiv recuperare, cât și prin vaccinare. Deși imunitatea obținută prin administrarea serurilor este mai eficientă, aceasta scade în intensitate odată cu trecerea timpului. Ce se poate întâmpla dacă ai fost imunizat la începutul campaniei?

După aproape 10 luni de la debutul campaniei de vaccinare, oamenii își fac griji în privința imunității anti-COVID. Deși este mult mai eficientă decât imunitatea naturală, și cea artificială poate să scadă în timp.

Astfel, persoanele care s-au vaccinat în prima parte a campaniei de vaccinare vor să știe dacă riscă din nou să se infecteze cu virusul.

Acest lucru este și mai important în condițiile în care, în acest moment, varianta Delta este dominantă. Aceasta se transmite mult mai ușor și, de asemenea, provoacă diferite forme de boală atât la adulți, tineri, cât și la copii.

Persoanele imunizate la începutul campaniei riscă infectarea?

Dr. Adrian Marinescu, medic la Institutul „Matei Balș” din Capitală, dezvăluie care este probabilitatea de infectare în cazul persoanelor care s-au vaccinat la începutul campaniei de imunizare anti-COVID.

„Probabilitatea este destul de mică. Sigur că, evident că după trecerea timpului în momentul în care avem aproape un an în curând, mă rog, sunt 10 luni, se poate ca din imunitate să se mai piardă.

Este și motivul pentru care o lume întreagă, nu numai în România, se gândește și la doză a treia.

Doza a treia de vaccin are două avantaje: în primul rând, să crească răspunsul imun pentru persoanele care au o imunitate deficitară, vorbim de persoanele în vârstă sau cei cu afecțiuni cronice; de asemenea, pentru personalul medical care este în permanență expus să vină să ajute, dar foarte important e şi o a doua indicație, să fie un update, o îmbunătățire a vaccinului care se referă și la noile mutații, pentru că este evident că dacă vorbim de varianta Delta sau de alte variante virale avem nevoie de un vaccin care să vină cu o eficienţă sporită în raport cu aceste mutaţii”, explică Dr. Adrian Marinescu, potrivit RADOR.

 

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel