Sari la conținut

Octavian Jurma: Tulpina Alpha a murit! Orice răceală poate fi infecție cu varianta Delta!

Varianta Delta a devenit dominantă și în România, susțin experții în sănătate. Majoritatea cazurilor de infectare identificate sunt provocate de tulpina indiană, iar valul 4 se face deja simțit. Câteva spitale au rămas deja fără paturi ATI, iar medicii sunt îngrijorați de evoluția situației epidemiologice.

Octavian Jurma, cercetător, anunță că tulpina Alpha a murit, iar varianta Delta provoacă din ce în ce mai multe infectări. Majoritatea cazurilor sunt identificate cu tulpina indiană, inclusiv cele 2 decese recente.

Tulpina Alpha a murit! Varianta Delta, dominantă în România

„Toate tulpinile VOC (adica 100%) identificate saptamana trecuta, inclusiv cele 2 decese secventiate, sunt Delta.

Mai precis, 98% (46) din cele 47 de cazuri noi secventiate in ultima saptamana sunt Delta (tulpina indiana – B.1.617.2) si 0% (zero) sunt Alpha (tulpina britanica – B.117).
Avem si al doilea deces in randul celor complet vaccinati, produs tot de tulpina Delta.
Nu inteleg de ce INSP insista ca Delta nu este inca in raspandire comunitara nationala, cand TOATE cazurile secventiate sunt Delta. Poate insa ca la 1,000 de cazuri pe zi (adica in maxim 2 saptamani) o sa avem transmitere comunitara recunoscuta oficial in Romania.
Sa retinem asadar ca acum putem considera ca infectiile cu alte tulpini decat Delta sunt exceptia de la regula si ca Delta va trece nestingherita prin populatie pana va fi dislocata de o varianta mai puternica”, scrie Octavian Jurma pe Facebook.

Orice răceală poate fi infecție cu tulpina Delta

Orice „raceala” in perioada urmatoare este cel mai probabil infectie cu tulpina indiana (Delta) care are un tablou clinic asemanator unei raceli severe. La tineri COVID19- Delta evolueaza mai ales cu dureri de cap, dureri de gat, rinoree (curge nasul) si febra. Simptomele clasice persista dar pierderea mirosului nu mai este asa comuna.
Vaccinarea ramane cel mai bun colac de salvare in valul 4 chiar daca Delta ii scade mai mult eficienta decat au estimat initial specialistii. Imediat cum va fi permisa vaccinarea cu al doilea rapel va recomand sa o faceti fara ezitare. Cozile la centrele de vaccinare vor motiva si pe cei inca pe gard.
Nu mai are rost sa insistam acum pentru vaccinare daca intalnim sceptici sau negationisti, cu exceptia parintilor si elevilor care inca mai pot dobandi imunitate completa inainte de deschiderea scolilor.
Cine mai crede ca infectarea e o optiune mai buna decat vaccinarea trebuie evitat cu politete in perioada urmatoare. O sa avem timp pentru educatia celor care nu vor sa se vaccineze dupa valul 4, cand datele vor vorbi singure, acum prioritatea noastra trebuie sa fie sa navigam in siguranta valul 4 alaturi de familia noastra” a scris cercetătorul Octavian Jurma.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.