luni, mai 23, 2022

O nouă lege privind îngrijirea pacienților bolnavi de cancer a fost publicată în Monitorul Oficial. Persoanele care le oferă suport bolnavilor pot solicita concediu medical de 45 de zile.

Viața nu este deloc ușoară pentur cei care suferă de boli oncologice. De asemenea, pentru apropiați este cu atât mai greu să îi privească fără să îi poată ajuta complet.

Astfel, autoritățile au emis o nouă lege conform căreia persoanele care vor avea grijă de bolnavii de cancer vor primi concediu medical.

Te-ar mai interesa: Avertizarea îngrijorătoare a unui medic! „Nu mai p...

Concediu pentru persoanele care îngrijesc bolnavii de cancer

Persoanele care îngrijesc bolnavi de cancer vor putea cere de sâmbătă concediu medical de 45 de zile, potrivit unei legi publicate în Monitorul Oficial. Documentul răspunde cerințelor planului european menit să asigure o viață mai bună celor care suferă de boli oncologice, comunică RRA.

Până acum, legislația prevedea indemnizații și concedii medicale doar pentru îngrijirea unui minor bolnav de cancer.

Noile măsuri asigură condiții similare și pentru aparținătorii bolnavilor de peste 18 ani care au afecțiuni oncologice. Aceste drepturi vor fi acordate pentru cel mult 45 de zile pe an, iar indemnizația pentru îngrijirea pacientului este de 85% din salariul brut.

Te-ar mai interesa: Alimentele minune care trebuie consumate zilnic de...

Potrivit legii, din 2023 vor fi asigurate și ședințe gratuite de evaluare și consiliere psihologică, atât bolnavilor, cât și celor care îi însoțesc la tratament sau intervenții chirurgicale.

Cei cu afecțiuni de auzi și de vorbire la prezentarea la spital vor avea dreptul și la un interpret autorizat în limbajul mimico-gestual.

Concediul pentru îngrijirea bolnavilor de cancer va fi acordat doar dacă salariații au lucrat cel puțin jumătate de an în ultimele 12 luni.

Te-ar mai interesa: Mihaela Bilic demontează un nou mit despre fasole ...

La nivelul Uniunii Europene există o directivă din 2019 ce obligă statele membre să reglementeze până în august anul acesta inclusiv concediul de îngrijitor de cel puțin cinci zile lucrătoare pentru salariații care se ocupă de o persoană care suferă de orice boală gravă, nu numai de cancer.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private