Sari la conținut

Persoanele care poartă masca dezvoltă forme mai ușoare de Covid-19

masca
mască

Deși masca de protecție părea să fie eficientă numai pentru a evita răspândirea virusului, se pare că aceasta protejează purtătorii și de forme grave de boală. Potrivit specialiștilor, persoanele care poartă masca de protecție în mod corespunzător dezvoltă forme mai ușoare de Covid-19, în cazul unei posibile infectări.

Masca de protecție este eficientă în prevenirea infectării cu noul coronavirus, subliniază autoritățile, încurajând populația să respecte în continuare această măsură sanitară. Cu toate acestea, dacă te-ai infectat cu virusul, purtarea măștii de protecție pare să aibă și alte beneficii, precum dezvoltarea unor forme mai ușoare de boală.

Persoanele care poartă masca dezvoltă forme mai ușoare de Covid-19

„Vești bune – în caz de infecție COVID-19, cei care poartă constant masca în spațiile publice par să aibă simptome mai ușoare decât cei care nu poartă mască

mecanismul se pare că este creșterea cantității de mucus protectiv din căile respiratorii, datorită temperaturii ușor mai ridicate a aerului inspirat (datorită purtării măștii)

purtarea măștii ne protejează de infecția COVID-19 și, în cazul în care suntem infectați, ne protejează de simptome mai severe”, explică pe Facebook Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică.

Studiile atestă acest beneficiu

Conform The Economist, cercetătorii Joseph Courtney și Ad Bax din Bethesda, Maryland, SUA, ar fi găsit încă un motiv pentru care măștile de protecție îi protejează pe oameni și de forme mai severe ale bolii.

Potrivit cercetătorilor, chiar dacă se știe că o cantitate de virus mai mică pătrunsă în organism poate duce la o formă mai ușoară a bolii, acum se iau în vedere și umiditatea, sistemul imunitar și puterile protective ale mucusului.

În lucrarea lor publicată în Biophysical Journal, cercetătorii explică faptul că umiditatea creată în interiorul măștii ar putea oferi un avantaj semnificativ sistemului imunitar celor ce o poartă. Umiditatea scăzută tinde să usuce tractul respirator, creând astfel condiții prielnice virusurilor, în timp ce masca umezește aerul inspirat și ajută sistemul imunitar.

Ce tip de mască este mai eficient?

Răspândirea directă a virusului se face prin particulele eliberate de o persoană infectată.  Aceste particule pot fi oprite înainte de a ajunge în organism de o mască de protecție folosită corespunzător. Potrivit doctorului Robert F. Garry Jr., o mască din material textil poate bloca virusul în proporție de 40-50%, în timp ce măștile N95 au o eficiență de până la 95%.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel