duminică, decembrie 4, 2022

Tensiunea arterială ridicată sau hipertensiunea arterială este o afecțiune frecventă în care forța pe termen lung a sângelui împotriva pereților arterelor este suficient de mare încât poate provoca în cele din urmă probleme de sănătate, cum ar fi boli de inimă.

Tensiunea arterială este determinată atât de cantitatea de sânge pe care o pompează inima ta, cât și de cantitatea de rezistență la fluxul de sânge în arterele tale. Cu cât inima pompează mai mult sânge și cu cât arterele sunt mai înguste, cu atât tensiunea arterială este mai mare, simptomele precoce fiind sângerări nazale, avertizează experții.

Te-ar mai interesa: Ai hemoglobina mică? Uite ce afecțiuni ascunde...

Potrivit studiilor, sângerările nazale devin un simptom de avertizare timpurie a hipertensiunii.

De cele mai multe ori, sângerările nazale pot fi cauzate pur și simplu de traumatisme ale nasului sau de țeserea nasului.

Cu toate acestea, există semne care pot indica că există o cauză mai gravă.

Sângerările nazale sau epistaxisul, în general, nu sunt simptome de hipertensiune arterială.

Cu toate acestea, există încă dezbateri dacă persoanele cu hipertensiune arterială au sângerări nazale mai frecvente sau severe.

Dacă hipertensiunea arterială cauzează un risc crescut de sângerare nazală rămâne un subiect de dezbatere.

Te-ar mai interesa: Te doare în GÂT? Rețeta unui medic te va scapă rap...

Într-un studiu coreean publicat în JAMA Otolaryngology Head & Neck Surgery, cercetătorii au studiat 35.749 de persoane, cu vârsta medie de 52 de ani, cu hipertensiune arterială și i-au comparat cu un grup de control de 35.749 cu tensiune arterială normală.

Ei au urmărit sângerările nazale spontane în fiecare grup, care au inclus sângerări nazale care nu sunt cauzate de traume, intervenții chirurgicale sau boli și le-au urmărit pe o perioadă de 14 ani.

Te-ar mai interesa: La ce trebuie să fim atenți când consumăm miere și...

Pacienții cu hipertensiune arterială au avut un risc crescut de sângerare nazală cu 47%, iar sângerarea lor a fost mai severă.

Motivul asocierii nu este cunoscut, dar autorii sugerează că leziunile cronice ale vaselor de sânge cauzate de hipertensiune arterială pot duce la sângerare.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private