joi, octombrie 6, 2022

Persoanele care sforăie au mai multe șanse de a face cancer: studiu.

Sforăitul poate sau nu să fie inconfortabil pentru persoana care sforăie, dar cu siguranță este o pacoste pentru cei care trebuie să împartă același spațiu de dormit. În afară de acele zgomote deranjante, iată un alt motiv major pentru care ar trebui să vă remediați sforăitul.

O nouă cercetare a descoperit că persoanele care sforăie pot avea un risc crescut de a face cancer.

Te-ar mai interesa: 5 semne de depresie pe care nu ar trebui să le ign...

Sforăitul este cauzat de obstrucția căilor respiratorii ale oamenilor atunci când dorm. Acest lucru nu le permite să respire corect în timp ce dorm. Aceasta este o tulburare de somn, numită Sindromul de Apnee în Somn Obstructiv (SASO). Experții suedezi ai studiului au spus că sforăitul poate avea ceva de-a face cu lipsa de oxigen pe care o primesc cei care sforăiesc în timpul nopții.


Persoanele care sforăie au mai multe șanse de a face cancer: studiu

Cercetătorii au analizat datele de la 62.811 de pacienți din Suedia, cu cinci ani înainte de a începe tratamentul pentru această boală. Au fost luați în considerare și factori precum dimensiunea corpului, alte probleme de sănătate și statutul socioeconomic al participanților.

Te-ar mai interesa: Cercetătorii atenționează: Risc mai mare de atac d...

Cercetătorii au împărțit pacienții în două grupuri. O cohortă a fost de 2.093 de pacienți care au avut tulburări de somn și au fost diagnosticați cu cancer înainte să existe un diagnostic de SASO. Celălalt grup a avut această tulburare de somn, dar fără cancer.

Studiul a măsurat numărul de tulburări de respirație pe care le-au experimentat pacienții în timpul somnului și le-a notat pe indicele de apnee hipopnee (AHI). Ei au analizat, de asemenea, indicele de desaturare a oxigenului (ODI) – care măsoară de câte ori a scăzut nivelul de oxigen din sânge cu 3% timp de cel puțin 10 secunde la fiecare oră.

Te-ar mai interesa: Ce se întâmplă cu noi în timpul unui atac de panic...

Cercetătorii au descoperit că persoanele care suferă de un caz sever de tulburare de somn au un risc mai mare de a dezvolta cheaguri de sânge în vene, ceea ce este o afecțiune care poate pune viața în pericol.

Sforăitul provoacă cancer?

„Descoperirile noastre arată că lipsa de oxigen din cauza SASO este asociată independent cu cancerul”, a declarat Dr. Andreas Palm, cercetător și consultant senior la Universitatea Uppsala, Suedia.

Te-ar mai interesa: Șocant! Dieta cu grapefruit aproape a provocat amp...

Aceasta înseamnă că cele două sunt legate, dar asta nu înseamnă că cancerul este cauzat de SASO.

De asemenea, au descoperit că persoanele care sunt supraponderale sau obeze, au diabet, fumează sau consumă cantități mari de alcool sunt cele mai expuse riscului.

Rezultatele studiului au arătat că pacienții cu cancer au avut, în general, mai multe întreruperi în timpul somnului și SASO mai severă.

Te-ar mai interesa: Dieta daneză: scapi de 20 de kilograme în 13 zile!...

„Asocierea dintre sforăit și cancer este mai puțin bine stabilită decât legătura cu bolile inimii și ale vaselor de sânge, rezistența la insulină, diabetul și boala ficatului gras. Prin urmare, este nevoie de mai multe cercetări și sperăm că studiul nostru va încuraja alți cercetători să cerceteze acest subiect important”, a mai spus dr. Palm.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private