Sari la conținut

Persoanele cu autism vor primi îngrijiri de specialitate gratuite. Care este protocolul?

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

O nouă lege a fost promulgată de președintele României, Klaus Iohannis. Aceasta prevede faptul că persoanele cu autism vor beneficia de îngrijiri de specialitate gratuite.

Îngrijirile de specialitate, gratuite, vor fi asigurate atât de unitățile medicale publice, cât și de unitățile medicale private.

De asemenea, legea subliniază faptul că și alte servicii vor fi incluse, precum educația.

Îngrijire gratuită pentru persoanele cu autism

Persoanele cu autism vor putea primi îngrijiri de specialitate în unitățile medicale din sistemul de sănătate public şi privat, potrivit unei legi promulgate de președintele Klaus Iohannis, comunică RRA.

Toate persoanele diagnosticate cu tulburări de autism au acces liber și gratuit la serviciile specializate integrate de sănătate, educație și sociale. Accesul la educație include și dreptul la învățământ.

Depistarea și intervențiile precoce, diagnosticul și evaluarea clinică psihologică, psihoterapia cognitiv-temperamentală și consilierea părinților și a familiei se regăsesc printre serviciile de specialitate.

Noutatea apare, însă, prin includerea fizioterapiei și a altor intervenții specializate.

Actul normativ stabilește că evaluarea, diagnosticul, tratamentul și recomandările către furnizorii de servicii conexe actului medical sunt realizate de către medicul specialist, în unitățile sanitare publice sau private.

Furnizarea serviciilor specializate se realizează de o echipă multidisciplinară, cu rolul de a continua și monitoriza tratamentul. Ministerele Sănătății, Educației și Muncii, dar și organizațiile profesionale vor dezvolta programe de formare profesională continuă pentru specialiștii care lucrează cu persoanele cu tulburări în spectrul autist.

Implementarea programelor naționale de sănătate curative se vor realiza din sumele de la bugetul Fondului Național Unic de asigurări sociale, iar serviciile se vor contracta de casele de Asigurări de Sănătate, cu furnizori autorizaţi și evaluați în condițiile legii.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel