Sari la conținut

Persoanele cu membre amputate, umilite de parlamentari. Nu vor mai primi certificat de handicap dacă nu fac acest lucru!

deficit vitamina b12
Sursă foto: pixabay

Potrivit unui proiect de lege inițiat în 2019, persoanele cu membre amputate ar fi putut primi certificatul de handicap fără a merge la reevaluările periodice. Acesta, însă, a fost respins definitiv de Camera Deputaților, fiind o decizie umilitoare pentru persoanele care se confruntă cu această situație.

Anumite persoane cu handicap, mai exact, cele care au suferit amputarea unor membre, ar fi putut scăpa de prezentarea la reevaluările periodice, dar proiectul lege ce conținea măsura, apărut în 2019, a fost respins definitiv marți la Camera Deputaților. Astfel, proiectul își încheie aici parcursul legislativ, comunică avocatnet.ro.

Decizie umilitoare pentru persoanele cu membre amputate

Eliminarea deplăsărilor repetate ale persoanelor cu dizabilități pentru a li se stabili gradul de handicap se număra printre măsurile incluse în iniţiativa legislativă pentru modificarea Legii nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Prevederile, însă, nu se vor aplica, având în vedere decizia parlamentarilor de a respinge acest demers.

Propunerea legislativă asigura un certificat de încadrare în grad de handicap permanent, pentru ca persoanele cu membre amputate să nu fie nevoite să se deplaseze periodic la reevaluări.

Totodată, dacă starea de sănătate a acestor persoane se deteriora ele ar fi putut solicita efectuarea unei reevaluări, fiind o decizie personală, luată în funcție de starea de sănătate a persoanei respective. Nu exista, însă, o obligație, așa cum este situația în prezent.

„Pentru persoanele cu handicap a căror afecțiune a generat amputarea membrelor, Comisia de evaluare va stabili un termen permanent de valabilitate a certificatului fără a fi necesară prezentarea acestora la reevaluările periodice, cu excepția reevaluării în cazul în care se solicită acest lucru ca urmare a agravării condiției lor medico-psihosociale”, se se arată în proiectul de lege respins de deputaţi.

O altă măsură cuprinsă în inițiativa legislativă viza integrarea socială a persoanelor cu invalidități. Pentru aceste persoane, comisia de evaluare ar fi avut “obligația de a elabora programul individual de reabilitare și integrare socială a adultului cu handicap și de a-l trimite medicului de familie în vederea monitorizării de către acesta a respectării măsurilor cuprinse în program”.

Toate aceste prevederi nu se vor putea aplica. Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui proiect de lege care şi-a încheiat astfel traseul legislativ.

 

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel