marți, august 16, 2022

Potrivit unui proiect de lege inițiat în 2019, persoanele cu membre amputate ar fi putut primi certificatul de handicap fără a merge la reevaluările periodice. Acesta, însă, a fost respins definitiv de Camera Deputaților, fiind o decizie umilitoare pentru persoanele care se confruntă cu această situație.

Anumite persoane cu handicap, mai exact, cele care au suferit amputarea unor membre, ar fi putut scăpa de prezentarea la reevaluările periodice, dar proiectul lege ce conținea măsura, apărut în 2019, a fost respins definitiv marți la Camera Deputaților. Astfel, proiectul își încheie aici parcursul legislativ, comunică avocatnet.ro.

Te-ar mai interesa: Test inovator ce permite diagnosticarea mai rapidă...

Decizie umilitoare pentru persoanele cu membre amputate

Eliminarea deplăsărilor repetate ale persoanelor cu dizabilități pentru a li se stabili gradul de handicap se număra printre măsurile incluse în iniţiativa legislativă pentru modificarea Legii nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Prevederile, însă, nu se vor aplica, având în vedere decizia parlamentarilor de a respinge acest demers.

Propunerea legislativă asigura un certificat de încadrare în grad de handicap permanent, pentru ca persoanele cu membre amputate să nu fie nevoite să se deplaseze periodic la reevaluări.

Totodată, dacă starea de sănătate a acestor persoane se deteriora ele ar fi putut solicita efectuarea unei reevaluări, fiind o decizie personală, luată în funcție de starea de sănătate a persoanei respective. Nu exista, însă, o obligație, așa cum este situația în prezent.

Te-ar mai interesa: Testul simplu care poate detecta DEMENȚA precoce. ...

„Pentru persoanele cu handicap a căror afecțiune a generat amputarea membrelor, Comisia de evaluare va stabili un termen permanent de valabilitate a certificatului fără a fi necesară prezentarea acestora la reevaluările periodice, cu excepția reevaluării în cazul în care se solicită acest lucru ca urmare a agravării condiției lor medico-psihosociale”, se se arată în proiectul de lege respins de deputaţi.

Te-ar mai interesa: Cum arată fiicele Danei Budeanu. Gemenele au 17 an...

O altă măsură cuprinsă în inițiativa legislativă viza integrarea socială a persoanelor cu invalidități. Pentru aceste persoane, comisia de evaluare ar fi avut “obligația de a elabora programul individual de reabilitare și integrare socială a adultului cu handicap și de a-l trimite medicului de familie în vederea monitorizării de către acesta a respectării măsurilor cuprinse în program”.

Te-ar mai interesa: Studiu. Bebelușul poate semăna cu primul partener ...

Toate aceste prevederi nu se vor putea aplica. Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui proiect de lege care şi-a încheiat astfel traseul legislativ.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private