sâmbătă, ianuarie 23, 2021
Tănasă Sabina

Cine sunt persoanele cele mai predispuse spre o formă gravă de covid-19? Studii recente arată că un nivel crescut de colesterol în sânge în contact cu o „explozie de citokine” – pot provoca o formă severă de covid-19, ce poate duce în cele din urmă la deces.

Simona Carniciu, medic specialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice a explicat, ce se înâmplă cu nivelul de colesterol în timpul infecţiei cu coronavirus.

Persoanele cu un nivel ridicat al colesterolului rău

“Specialiştii chinezi au remarcat, primii, că persoanele cu o severitate mare a infecţiei prezentau analize perturbate din punct de vedere al nivelului de colesterol. Colesterolul ‘sănătos’, aşa-numitul HDL-colesterol, dar şi colesterolul total, prezentau un nivel mai scăzut în timpul infecţiei, nivel care creştea uşor în perioada de recuperare (…) La apariţia furtunii de citokine este afectată o proteină care realizează biosinteza colesterolului şi acesta ajunge la un nivel foarte scăzut. Acest lucru este asociat cu severitatea bolii. Intervine încă o dată importanţa colesterolului “sănătos”, HDL, care se creşte prin alimentaţie sănătoasă şi mişcare. Dacă am avea nivele optime de HDL-colesterol la momentul infectării cu SARS-CoV-2, severitatea bolii ar putea fi mai mică”, a spus medicul.

Ce este colesterolul?

Colesterolul este o lipidă eucariotă insolubilă care se găsește în membranele din corpul uman, în special în membrana plasmatică. Se pare că se acumulează în țesut o dată cu vârsta de 7-9 ani. Mai mult, inflamația cronică determină încărcarea colesterolului în țesutul bogat în macrofage. Pneumocitele din încărcătura pulmonară ce descarcă colesterolul împreună cu macrofagele – proces ce este asociat cu boli pulmonare și funcția pulmonară.