Sari la conținut

Peste 110.000 de români cu boli grave așteaptă de mai bine de un an să primească medicamentul de care au nevoie

antibioticele care pot fi eliberate din farmacie
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Peste 110.000 de oameni, adică echivalentul populației unui oraș precum Buzău, se află într-o așteptare agonizantă de mai bine de un an pentru a primi medicamentele vitale de care au nevoie. Acești oameni, majoritatea cu boli grave, sunt captivi într-un labirint al birocrației, iar timpul de așteptare a depășit 900 de zile, arată datele oficiale.

Cu toate că aceste cifre pot părea simple statistici, în spatele lor stau destinele a sute de mii de oameni, fiecare cu povestea și suferința sa personală. Printre aceștia se numără părinți, bunici, copii, parteneri de viață și prieteni, a căror sănătate și chiar viață sunt pe muchie de cuțit din cauza lipsei accesului la tratamentul adecvat.

Dreptul pacienților la tratamentul de care au nevoie este îngrădit

Situația alarmantă este subliniată de faptul că, în întregul an 2023, niciun nou medicament nu a fost inclus necondiționat pe lista medicamentelor compensate și gratuite în România. Deși ar fi trebuit să intre în vigoare la începutul acestui an, un proiect de hotărâre de guvern care prevede includerea a 28 de medicamente noi pe această listă a fost blocat în labirintul birocratic dintre instituțiile statului, printre care Ministerul Sănătății, Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Ministerul de Finanțe. Motivul? Probleme legate de buget.

Conform specialiștilor, aproximativ 84.000 de pacienți așteaptă disperați includerea necondiționată a medicamentelor pe listă, iar aproximativ 30.000 de pacienți ar beneficia de medicamentele incluse în contractele cost-volum. Cu fiecare zi de întârziere, se agravează suferința acestor oameni și șansele lor de supraviețuire scad dramatic.

Pentru unii dintre acești pacienți, inclusiv cei cu stadii evolutive avansate ale unor afecțiuni oncologice, boli rare, afecțiuni oftalmologice sau scleroză multiplă, aceste medicamente reprezintă singura lor șansă la supraviețuire sau la ameliorarea simptomelor.

Directorul Executiv al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu, a subliniat importanța acestor medicamente și impactul grav al întârzierii: „În acest moment, dreptul pacienților la tratamentul de care au nevoie este îngrădit. De exemplu, unele terapii așteaptă de aproape 20 de luni, așa cum se poate observa și din nota de fundamentare ce însoțește proiectul de Hotărâre de Guvern, aflat în transparență decizională încă de anul trecut.”

Această situație precară nu afectează doar sănătatea fizică a pacienților, ci și drepturile lor fundamentale. Dreptul la sănătate al pacienților este consacrat inclusiv la nivelul Constituției României, iar întârzierea includerii medicamentelor pe lista de compensare încalcă acest drept fundamental.

În ciuda avertismentelor clare și a consecințelor grave, această problemă rămâne nesoluționată, punând în pericol viețile și bunăstarea a sute de mii de oameni din întreaga țară.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel