Sari la conținut

Pacienți cu boli cronice riscă să rămână fără rețete compensate. Medicii de familie acuză CNAS că nu le dă toţi banii

Medic de familie
Credit foto: arhiva Doctorul Zilei

Pacienții cu boli cronice din România sunt disperați, după ce au aflat că, de la jumătatea lunii noiembrie, nu vor mai primi rețete compensate sau gratuite. Bolnavii nu vor putea lua nici bilete de trimitere sau recomandări de consultații decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Vestea le-a fost dată de medicii de familie care au recurs la această formă de protest, revoltați că, de două luni, Casele de Asigurări de Sănătate nu i-au mai plătit.

”Din luna octombrie trebuia să primim banii. Am primit săptămâna trecută doar 60% din venituri. Și suntem în 8 decembrie. Săptămâna viitoare ar trebui să primim banii pe luna noiembrie, ori noi nu am primit nici măcar pe luna octombrie. Avem de plătit salarii”, a declarat dr. Dumitru Mărășescu, președintele Patronatului Medicilor de Familie din Galați, potrivit antena3.ro.

Medicii spun că situația va fi din ce în ce mai gravă și în alte județe. Într-o comună din județul Mureș, bolnavii au aflat că vor fi nevoiți să își plătească investigațiile medicale sau medicamentele.

student la medicină

Doctorul Roxana Ganciu, medicul de familie al comunei, are pe liste 2.000 de pacienți, în mare parte copii, dar și vârstnici.

”În cazul în care până în 18 decembrie nu primim restul de bani pe luna noiembrie, am stabilit să întrerupem activitatea în contract cu Casa de Asigurări. Nicio rețetă compensată nu va fi eliberată, niciun bilet de trimitere în contract cu Casa de Asigurări”, a declarat un medic. În această situație, din data de 18 decembrie se va ajunge la aglomerarea unităților de primiri urgențe din spitale.

CNAS, acuzată că nu respectă termenii contractuali

Încă din data de 20 noiembrie, mai multe organizații patronale ale medicilor de familie au atras atenția asupra nerespectării termenului contractual de plată integrală pentru serviciile medicale acordate în luna octombrie. Aceste organizații au evidențiat că plata parțială, într-o proporție de 60-70%, este complet inacceptabilă, subliniind că această clauză nu a fost inclusă în contractul bilaterar convenit între medicii de familie și instituțiile de asigurare de sănătate.

În lipsa unor măsuri imediate și a unei soluții la această problemă, medicii de familie sunt determinați să suspende toată activitatea medicală programabilă. Această acțiune, care ar putea fi luată ca ultimă soluție în contextul nerespectării termenelor contractuale și a dificultăților financiare, ar putea avea consecințe semnificative asupra accesului pacienților la serviciile medicale de bază.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel