miercuri, septembrie 28, 2022

Peste 70% dinte cei testaţi în cadrul caravanei „Sănătatea vine la tine” aveau valori crescute ale colesterolului, principala cauză a bolilor cardiovasculare. Aproape jumătate dintre persoanele prezente sunt obeze.

Alianța Pacienților Cronici din România a testat nu mai puțin de 1229 persoane în perioada mai – iulie, în caravana de testări gratuite pentru bolile cardiovasculare și diabet „Sănătatea vine la tine”.

Te-ar mai interesa: Cum menții sănătatea oaselor și a dinților: Îți ia...


Carvana „Sănătatea vine la tine” a ajuns în șapte județe

Caravana a ajuns în șapte județe: Caraș Severin: Pojejena, Mureș: Beica de Jos, Iași: Cotnari, Dolj: Cîrna și Cetate, Ialomița: Gârbovi, Călărași: Nicolae Bălcescu, Dâmbovița: Morteni.
Analizele efectuate gratuit au fost: glicemie, hemoglobina glicată, colesterol (toate acestea atât la fața locului, cât și în laborator), analize de sânge (hemogramă, profil lipidic, feritină), EKG, testul Michigan pentru complicațiile diabetului, chestionar de risc cardiovascular.

Echipa de medici, asistente medicale, studenți la Medicină, elevi ai școlilor post-liceale sanitare au efectuat nu doar investigații, ci și educație medicală despre bolile cardiovasculare și despre controlul diabetului, au distribuit broșuri educative, au dat sfaturi despre nutriție și schimbarea stilului de viață și au încurajat persoanele prezente să discute cu medicii de familie despre problemele de sănătate descoperite.

Te-ar mai interesa: Ultima modă în materie de slăbit. Fără alimente in...


Peste 70% dinte cei testaţi în cadrul caravanei „Sănătatea vine la tine” aveau valori crescute ale colesterolului, principala cauză a bolilor cardiovasculare

Rezultalele caravanei:

 • 1229 persoane au venit la testări (75% femei, 25% bărbați).
 • Dintre cei care au venit, 75% aveau peste 50 de ani.
 • Aproape jumătate dintre persoanele prezente sunt obeze (45,4% mai precis. 26,3% au obezitate de gradul I, 12% obezitate de gradul II și 7,1 % obezitate de gradul III) și încă o treime sunt supraponderale (31,5%).
 • Doar 12.6% dintre cei cu un indice de masă corporală mai mare de 30, au vorbit cu medicul de familie despre greutatea lor.
 • La calculul riscului de boli cardiovasculare (Heart Score, un indicator folosit de societățile profesionale internaționale de cardiologie), a reieșit că 45% dintre pacienți au risc crescut (25%) și foarte crescut (20%) de a dezvolta boli cardiovasculare în următorii 10 ani.
 • 113 persoane au fost depistate la EKG cu tulburări de ritm cardiac, 95 aveau afecțiuni ischemice și 9 aveau modificări ale dimensiunilor cavităților cardiace.
 • Aproape jumătate dintre pacienți (49,31%) aveau colesterolul total de peste 200. Dintre aceștia, doar 28% fuseseră diagnosticați cu hipercolesterolemie.
 • 77% dintre pacienți aveau valori crescute ale LDL colesterolului, care este principalul factor de risc pentru afecțiunile cardiovasculare.
 • Peste 50% din populația testată suferă de dislipidemie (valori crescute ale grăsimilor în sânge, mai precis colesterolul și trigliceridele).
 • Mai mult de două persoane din trei (69%) au glicemii de prediabet și diabet (valori de peste 100).
 • 55 persoane au aflat în această caravană că sunt bolnave de diabet și 11 dintre ele aveau glicata peste 9.
 • Dintre persoanele cu diabet (diagnosticate anterior sau în timpul caravanei), 44% au risc mediu și mare de neropatie diabetică, după cum a rezultat în urma efectuării testului Michigan.
 • Aproximativ 60% dintre cei testați au prezentat modificări ale hemogramei, dintre care 12% au diverse grade de anemie care se asociază și cu deficit de fier.
 • 25% din populația testată are deficit de fier.
 • 10% din oameni fuseseră diagnosticați cu anemie în ultimii doi ani.

Foto: Lucian Ionita – Pacientul 2.0

Cezar Irimia: „Pacienții cu probleme cardiace nu sunt reprezentați de ani de zile de nicio asociație”

„Pacienții cu probleme cardiace nu sunt reprezentați de ani de zile de nicio asociație, nu le apără nimeni drepturile. Așa că am decis ca noi, Alianța Pacienților Cronici din România, să sprijinim înființarea Asociației Pacienților cu Afecțiuni Cardiovasculare Pro Cardio, ca și acești pacienți să fie reprezentați la nivel național, precum toate celelalte patologii reprezentative.

Te-ar mai interesa: Mihaela Bilic: ”Acesta este cel mai important fact...

Președinta acestei nou înființate asociații este Adina Rusu, pacientă cu probleme cardiace și cancer. Am toată încrederea că experiența ei în navigarea de pacienți va fi de mare folos viitorilor
membri ai asociației.” spune Cezar Irimia, președintele APCR.

Foto: Lucian Ionita – Pacientul 2.0

Caravana „Sănătatea vine la tine” a fost organizată de APCR în parteneriat cu asociații de diabet din toată țara (ASCOTID Târgu Mureș, ACES Iași – „Asociația pentru consiliere și educație în sănătate”, Asociația „Da, și eu pot!”, „Asociația Diabeticilor din Reșița”) și a fost susținută de: Synevo, Novartis, Boehringer Ingelheim, Novo Nordisk, Janssen, Sanofi, Vifor Pharma, Servier și Wörwag Pharma.

Te-ar mai interesa: Și tu speli carnea înainte de a o găti? Iată de ce...

Parteneri medicali: farmaciile Alphega, Roche, Medist Imaging, Medcam, A1CNow, Asociația de podiatrie și Neurodiab.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private