miercuri, iunie 3, 2020

Peste jumătate dintre pacienții bucureșteni au primit cel puțin o dată un diagnostic greșit sau un tratament incorect, potrivit unui studiu realizat de o clinică de second opinion, din România. Mai mult, înainte de a primi un diagnostic corect în cadrul unui serviciu specializat de second opinion, peste 60% dintre respondenți au consultat doi sau mai mulți medici pentru patologia de care suferă. Cele mai multe diagnostice greșite au fost primite de pacienți pentru afecțiuni oncologice, afecțiuni neurologice, afecțiuni endocrinologice și afecțiuni ale aparatului genital.

Citește și:

„Succesul oricărui tratament pornește de la un diagnostic corect. A cere a doua, a treia, a patra opinie medicală mergând din clinică în clinică la medici specialiști, căutând pe internet sau la recomandarea unor prieteni este o improvizație ce nu poate decât să prelungească procesul de obținere a diagnosticului corect. A doua opinie medicală specializată este indicată, mai ales, în diagnosticul de boli grave, cronice, sau pentru soluții de tratament medical care pot afecta calitatea vieții pe termen lung. Peste 70% dintre pacienții care solicita Second Opinion apelează la noi pentru afecțiuni oncologice, iar rezultatele pe care le obțin se traduc în îmbunătățirea calității vieții sau în ani câștigați de viață.” – a declarat Ana Maria Marian, CEO Intermedicas.

Citește și:

 Vorbind despre opinia medicală primită în cadrul serviciului de second opinion, 8 din 10 pacienți din București afirmă că serviciul specializat de second opinion medical a adus completări diagnosticului inițial sau l-a infirmat. Doar 23,1% spun că serviciul de second opinion a confirmat diagnosticul. În ceea ce privește atitudinea față de medicul care i-a diagnosticat greșit, studiul a relevat că 60% dintre pacienții care au primit un diagnostic corect în cadrul serviciului de second opinion medical nu s-ar mai întoarce la medicul care i-a diagnosticat greșit, iar peste 20% afirmă că s-ar întoarce la primul medic, însă i-ar solicita acestuia schimbarea planului de tratament.

Citește și:

Printre cele mai importante specialițăți medicale pentru care pacienții au apelat la serviciul de second opinion specializat se numără oncologia (29,7%), ginecologia (13,5%), neurologia (13,5%), endocrinologia (10,8%) și cardiochirurgia (8,1%). Conform studiului, tot din aceste specialități medicale fac parte și afecțiunile principale în urma cărora peste jumătate din pacienți s-au confruntat cu situația unui diagnostic greșit sau a unui tratament inadecvat.

Pacienții bucureșteni au o atitudine favorabilă față de serviciul specializat de second opinion medical. 73% dintre aceștia consideră că serviciul le oferă în mare măsură siguranța unui diagnostic corect, iar 62%, spun că serviciul de second opinion medical îi ajută, în foartemare măsură, să înțeleagă mai bine problema medicală de care suferă.  Cu privire la expertiza medicilor din sfera second opinion, pacienții bucureșteni spun într-un procent de 31%, respectiv 28%, că serviciul de second opinion medical i-a ajutat să aibă în mare, respectiv foarte mare măsură, acces rapid la medici ultraspecializați, cu expertiză internațională.

Cercetarea a fost realizată în perioada octombrie-noiembrie 2017, pe un eșantion de peste 600 de respondenți, reprezentativ pentru populația cu vârste de peste 22 ani, utilizatori ai Internetului, din București

Cele mai solicitate specialități pentru Second Opinion sunt oncologia, endocrinologia, ortopedia, tulburarile neurologice, cardiologia si ginecologia.

Parteneri