Sari la conținut

Peștele: Aliat sau inamic? Ce spune Harvard

Puteți mânca avocado cu pește sau pui

Peștele: Aliat sau inamic în lupta pentru sănătate? Temerile legate de peștele contaminat cu diverse substanțe periculoase îi îndepărtează pe mulți să-l consume. 

Parte foarte importantă într-o dietă echilibrată și sănătoasă, peștele este sursă majoră de omega-3 și este bogat în vitamina D și seleniu.

De asemenea, peștele este bogat în proteine și sărac în grăsimi saturate. Iar aceste calități le au atât peștele, cât și fructele de mare.

De altfel, există dovezi clare despre beneficiile obținute prin consumul de pește și al uleiului de pește pentru inimă și vasele de sânge.

Potrivit School of Public Health, Harvard, o analiză a unui număr de 20 de studii arată că un consum de grăsimi din pește, o dată pe săptămână, reduce riscul deceselor cauzate de boli de inimă cu 36 de procente.

Care este peștele cu un conținut prea mare de mercur

Care este peștele gras recomandat? Ei bine, vorbim despre: somon, hering, macrou, sardine etc.

Ce pește să evităm știut fiind că acesta conține niveluri ridicate de mercur? Ei bine, potrivit Harvard, este 

bine să nu consumăm carne de rechin, pește spadă… Un conținut mai scăzut de mercur găsim în somon, ton, creveți.

Pe de altă parte , dincolo de temerile legate de peștele nociv, trebuie să ținem seama că nutrienții din peștele gras ajută sănătatea.

Substanțe nocive sunt și în alte alimente…

Într-adevăr, o grămadă de substanțe nocive își găsesc calea spre mâncarea pe care o consumăm – de la fructe și legume, la ouă și carne.

Firește, nici peștele nu face excepție; iar cele mai îngrijorătoare substanțe sunt mercurul, dioxinele, rezidurile din pesticide.

Conținutul foarte mare de mercur poate deteriora sistemul nervos al adulților și poate întrerupe dezvoltarea sistemului nervos la fetuși sau copii mici, potrivit School of Public Health, Harvard. 

Așadar, ca în orice situație, și consumul de pește în exces poate face rău.

Dincolo de toate aceste contraargumente privind consumul de pește, este bine să ținem cont că 1-2 porții de pește gras pe săptămână are multiple beneficii.

Iată câteva dintre acestea:

Reduce riscul de cancer

Așadar, datorită calităților sale, peștele gras reduce anumite tipuri de cancer. Consumul de peste gras protejeaza organismul de cancerul de intestine, san sau colon.

Foarte important: peștele gras este benefic și pentru femeile aflate la menopauză. Astfel că, o dietă ce include și pește gras va atenua din efectele neplăcute din timpul menopauzei. 

Întărește sistemul osos

Pestele gras ajuta la mentinerea sanatoasa a sistemului osos. Acizii grasi omega 3 protejeaza oasele si de osteoporoza.

De ce sunt atât de importanți?

Ei bine, aceștia ajuta la inhibarea unui complex de proteine care duc la pierderea masei osoase si musculare.

Protejează organismul de artrită

Acizii grasi omega 3 care se se gasesc in cantitati importante in pestele gras reduce impactul pe care artrita il are asupra organismului.

Astfel, enzimele ce fac rău oaselor sunt „atacate” de acești acizi grași omega 3. Drept urmare, ajută la reducerea degenerării osoase.

Totodată, consumul de pește gras ajută la reducerea inflamațiilor și a durerilor cauzate de diverse afecțiuni.

Îmbunătățește vederea

Chiar și o porție de peste pe saptamana poate reduce riscul de pierdere a vederii si ajută în afecțiuni oculare.

Persoanele care au o dieta bogata in acizi grasi omega 3 ce provin de la peste si fructe de mare prezinta un risc mai scazut de degenerare maculara, o cauza majora a pierderii vederii.

Acizii omega 3 sunt esentiali pentru sanatatea ochilor. Care este motivul?

Ei bine, fotoreceptorii din ochi contin o concentratie mare de acizi grasi si lipide.

 

Simona David

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel