Sari la conținut

Prof. Dulcan: 95% din boli sunt cauzate de stilul de viață

Sursa foto: Pixabay

Prof. Dr. Dumitru Constantin Dulcan: Cât de grav este stresul, la ce riscuri ne supunem fiind mereu în stare tensionată, stresați și fără control. Ce trebuie făcut?

Prof. Dr. Dumitru Constantin Dulcan, binecunoscutul specialist în neurologie și psihiatrie, trage un semnal de alarmă asupra unui inamic periculos ce poate afecta grav sănătatea.

Poate că nu ne dăm seama, dar stresul este cumplit de periculos atât pentru noi înșine, cât și pentru cei din jur. Dacă noi suntem stresați, atunci facem rău și altora.

Problema este că nici măcar nu ne dăm seama, în multe situații că îi afectează pe cei din jurul nostru: familie, colegi, prieteni.

În unele cazuri, dacă stresul este deja de multă vreme și se ajunge la depresie, cei afectați pot recurge la gesturi disperate.

Sursa foto: Pixabay

Ce se întâmplă când sunte stresați? Iată ce spune profesorul Dulcan:

„Se petrece în raportul conștiinței o anxietate, o spaimă cumplită, o frică generalizată. Și sub acțiunea acestei frici teribile, curba intensității câmpului geomagnetic aproape devine verticală, imensă.

Toate se întâmplă și se descarcă în câmpul geomagnetic și modifică intensitatea câmpului geomagnetic. Asta înseamnă următorul lucrul:

– că noi suntem într-o permanentă influență cu acest câmp geomagnetic;

– că noi influențăm câmpul geomagnetic și invers – câmpul geomagnetic ne influențează pe noi.

Mai mult decât atât, câmpul geomagnetic este, în același timp, sub directa influență a câmpului geomagnetic solar. Deci în permanență noi suntem între două influențe: a câmpului geomagnetic, al Terrei, al Planetei și al Sistemului Solar.

Radiația solară nu pătrunde, însă, de prim ordin, la noi, pentru că dacă n-am avea această centură, această protecție a câmpului geomagnetic, atunci evident că viața noastră ar fi foarte afectată”, a declarat prof. dr. Dumitru Constantin Dulcan, în cadrul unei ediții realizate de Marius Tucă și transmisă live de Gândul.

Stresul este ca o erupție solară

În timpul stresului, oamenii sunt supuși unor influențe nocive, la fel ca în timpul unei erupții solare, a explicat specialistul.

„Stresul este o traumă de ordin chimic, fizic, psihic etc., care determină corpul să elibereze niște substanțe, deci reacționează la o traumă.

În momentul stresului, chimia pe care organismul o eliberează este una, dacă stresul este acut și de o intensitate deosebită, atunci nu se întâmplă nimic, dar dacă stresul este cronic,

el creează o serie întreagă de impedimente, deci creează un teren pentru toate celelalte boli inflamatorii care se pot asocia”, a mai spus profesorul Dulcan.

Sursa foto: Pixabay

„Plecăm de la basme, pe care toată lumea le-a considerat a fi basme, dar iată că trăim zilele în care pare să fie o realitate. Aici sunt două lucruri: putem să încetinim ritmul îmbătrânirii sau chiar să obţinem o inversare a bătrâneţii spre tinereţe.

Ultima versiune, adică inversarea, deocamdată s-a reuşit la animale, de pildă pe şoricei transgenici s-a reuşit acest lucru, dar şi vindecări de diabet şi chiar o reîntinerire.

Un alt lucru interesant: s-a transfuzat la un şoarece în vârstă sânge de la unul tânăr şi din nou s-a obţinut o inversare a fenomenului de la bătrâneţe spre tinereţe.

Există în Statele Unite ale Americii un institut al nemuririi. Acolo, cercetătorii sunt oameni cu diplome de la instituţii serioare, de mare prestigiu ştiinţific, şi ei tot speră ca în următorii 30-50 de ani să obţină acest fenomen. Deocamdată se fac studii, se fac cercetări.

Rezultă şi nişte lucruri foarte utile. De pildă, prin procedee de tip nanotehnologic, adică de dimensiuni extrem de mici, se curăţă vasele de sânge, să reuşim prin celulele stem să creem organe şi să schimbăm organele care sunt îmbătrânite: ficatul, inima. Sunt lucruri care nu mi se pare imposibile, ci dimpotrivă. Cred că este un mare beneficiu pentru omenire.

Observaţi cât de dificil este să faci un transplant de ficat, până găseşti, să fie compatibilitate. Tot ce putem să spunem este că trăim într-o epocă sub raport ştiinţific extrem de promiţătoare şi de mare optimism pentru omenire”, a dezvăluit Constantin Dulcan pentru Antena 3.

Doar 5-10% din boli sunt ereditare, de restul ne ocupăm noi…

Prof. Constantin Dulcan a vorbit în cadrul ediției live cu Marius Tucă şi despre originea unor boli grave precum cancerul sau bolile cardiace şi ponderea acestora din punct de vedere ereditar și spune că „procentele sunt diferite pentru cât moştenim ereditar şi cât este dependent de viaţa pe care o ducem.

Procentul ereditar este între 5 şi 10%. Să spunem că unul care a avut ereditar, antecedente, un cancer, ar putea să facă din acest motiv, dar restul de 90% intră în stilul de viaţă, în condiţiile de viaţă şi pe care le putem evita.

Pentru că, dacă o boală nu este ereditară, înseamnă că putem învăţa acele condiţii de viaţă care pot precipita un cancer sau o insuficienţă cardiacă. Şi le putem evita. Oricum, din punctul acesta de vedere, eu cred că suntem pe un drum foarte bun şi iată că ştiinţa medicală a făcut mari progrese.

Când eram student în secolul celălalt, se spunea că tehnologia merge foarte departe şi biologia, în speţă medicina, a rămas pe loc. Iată că, pe măsură ce tehnologia a evoluat, şi medicina a beneficiat enorm de mult şi ce se poate face acum este departe de ce puteam să avem noi în medicină acum 50 de ani”.

Este adevărat că vremurile pe care le trăim sunt cum sunt….

Haosul, urgia și apocalipsa ce au să vină, semnalate de tot felul de prezicători și cititori în stele verzi pe pereți, lipsa de comunicare și absența empatiei în tot mai multe cazuri ne dăunează sănătății.

Stres, anxietate, depresie, insomnii, pastile de tot felul. Iată cercul vicios din care este posibil să nu mai ieșim. Și cel mai grav este să negăm că ni se întâmplă nouă.

Șansele de a ne vindeca sunt mult mai mari dacă realizăm că acolo, undeva, este o problemă serioasă. Nu găsim frâna să oprim? Atunci ar putea fi prea târziu. Ne facem rău nouă, facem rău și altora.

Simona David

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel