duminică, ianuarie 29, 2023

Autorităţile unui oraş japonez sunt în alertă după ce, printr-o imensă eroare, la vânzare a fost pusă o parte a peştelui fugu deosebit de periculoasă pentru sănătatea omului.

Când este vândut peştele fugu, este esenţial să îi fie îndepărtat ficatul, organ care poate conţine tetrodotoxină, o otravă puternică pentru care nu există niciun antidot.

Trei dintre aceşti peşti au fost depistaţi dar alţi doi rămân de negăsit, a declarat pentru AFP un responsabil al prefecturii, Koji Takayanagi. „Facem apel la locuitori să nu mănânce fugu folosind sistemul de alertă al oraşului Gamagori”, care difuzează mesajul prin intermediul portavocilor, a precizat el.

Te-ar mai interesa: A fost găsită moartă pe podeaua casei, după mai bi...

„Consumul de ficat de fugu poate paraliza nervii motori şi, în cazul cel mai grav, poate provoca un stop respirator cauzator de moarte”, au reamintit autorităţile locale.

În opinia consumatorilor, la amorţeala provocată buzelor de contactul cu o picătură infinitezimală de otravă se adaugă plăcerea degustării acestei delicatese scumpe cu carne dulce care, atunci când sunt înlăturate părţile periculoase (ficat, intestine şi piele) şi poate fi consumată crudă (sashimi) sau gătită.

Un bucătar are nevoie de circa 5 ani pentru a trece examenul de autorizare pentru prepararea peştelui fugu, întrucât există reglementări foarte stricte care explică numărul relativ scăzut de accidente mortale.

Te-ar mai interesa: „Elixirul tinereții” promovat pe rețelele sociale ...

Totuşi se înregistrează nenumărate incidente în fiecare an în Japonia, zeci de persoane suferind efecte secundare, potrivit Ministerului Sănătăţii, relatează Agerpres.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private