Sari la conținut

Pete maronii pe picioare. Atenție! Pot fi semnul unui cancer extrem de agresiv

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Dacă ai pete maronii pe picioare, trebuie să știi că acestea apar, în general, atunci când acel pielea produce sau conține mai multă melanină, adică pigmentul care dă culoare.

Cu cât ai mai multă melanină, cu atât pielea este mai închisă la culoare. Pistruii și petele întunecate înseamnă că acele zone au mai multă melanină.

Din ce cauză apar pete maronii pe picioare

Există mai multe cauze ale petelor maronii. Deși, sunt cel mai probabil inofensive, în unele situații ar putea fi semnul melanomului, un cancer de piele extrem de agresiv.

Expunerea excesivă la soare

Pielea reacționează la lumina soarelui producând mai multă melanină. Unele porțiuni de piele pot produce melanină din abundență, în timp ce pielea din apropiere produce mai puțină.

Expunerea excesivă la soare reprezintă o cauză comună a petelor maronii. Potrivit Academiei Americane de Dermatologie, este cauza principală în cazul persoanele cu pielea deschisă la culoare.

Hiperpigmentare postinflamatoare

Dacă ați avut acnee, eczemă, psoriazis sau o leziune a pielii, pielea poate fi inflamată și crește producția de melanină în zonele în care au apărut leziuni ale pielii. Academia Americană de Dermatologie notează că aceste tipuri de pete întunecate sunt cele mai frecvente în rândul persoanelor cu pielea mai închisă la culoare.

Varice

Unul dintre motivele pentru care apar petele maronii pe pielea picioarelor sunt venele varicoase. Inițial, pot apărea pete pigmentare maro deschis, discrete. În cele mai multe cazuri petele maro sunt localizate pe glezne și picioare. Ulterior, acestea capătă o culoare maro închis pronunțată și devin dense la atingere.

Întunecarea pielii de pe picioare este rareori singurul simptom al venelor varicoase. Acest lucru este de obicei însoțit de apariția altor semne ale bolii. Printre aceste semne se regăsește durerea și umflarea extremităților inferioare, disconfort în timpul mersului, mâncărime și arsură.

Diabet

Unii oameni cu diabet dezvoltă rezistență la insulină. Acest lucru poate împiedica organismul să utilizeze în mod corespunzător insulina produsă de pancreas.

Ca rezultat, cantitatea excesivă de insulină se poate acumula în sânge. Acest lucru poate provoca o bandă întunecată pe piele care este probabil să apară în jurul gâtului. Acest lucru este cunoscut sub numele de acanthosis nigricans și nu apare în general pe picioare, dar nu este exclus.

Melanomul malign

Melanomul este un tip de cancer de piele. La bărbați, tinde să apară pe față sau pe trunchi. La femei, tinde să se dezvolte pe picioare. Melanomul poate lua mai multe forme și poate necesita o examinare vizuală de către un dermatolog pentru depistare.

Melanomul se poate dezvolta și dintr-o aluniță existentă sau ca o nouă leziune. Semnele la care trebuie să fiți atenți includ o aluniță care:

  • are o formă neregulată sau margine neregulată
  • este multicoloră
  • produce mâncărimi sau sângerări
  • este mai mare de un- centimetru
  • are modificări de dimensiune, formă sau culoare.

Alte cauze:

  • Boala Addison: această tulburare rară poate provoca hiperpigmentare generalizată, în special pe pielea expusă la soare și pe punctele de presiune. Acest lucru poate face pielea mai închisă la culoare pe genunchi.
  • Tinea versicolor: Această infecție cu candida poate provoca pete mai deschise sau mai închise la culoare, cel mai frecvent pe trunchi și brațe. Nu afectează de obicei picioarele. Petele pot deveni mai vizibile dacă te bronzezi.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel