Sari la conținut

Ai observat că ai aceste pete pe piele? Poate fi un semn timpuriu de diabet

Din cuprinsul articolului

Pete pe piele diabet. Aspectul pielii poate fi un semn precoce al unor afecţiuni precum diabetul, osteoporoza sau lipsa unor vitamine.

De aceea este foarte important să studiem aspectul pielii cât de des putem deoarece, pielea este un adevărat termometru al stării generale de sănătate.

  1. Fracturile osoase

Un studiu care a inclus 114 femei la menopauză a scos în evidenţă faptul că ridurile adânci de pe față sau gât pot indica un risc crescut de fracturi osoase.

Explicaţia: femeile care au astfel de riduri sunt mai predispuse la scăderea densităţii ooase la zona şoldurilor şi a coloanei vertebrale.

Estrogen stimulează producerea colagenului, o proteină de care atât pielea cât şi oasele au nevoie pentru a-şi păstar densitatea. ,,Acesta este motivul pentru care scăderea nivelului de estrogen duce la pierderea elasticităţii pielii şi la apariţia ridurilor,” spune doctorul Ronald Young .

Pete pe piele diabet

Adâncirea ridurilor este un semn că organismul produce prea puţin colagen ceea ce însemană că şi densitatea ososasă este scăzută.

  1. Diabetul

Dacă observaţi pete maronii sau negricioase în zona gâtului, a axilelor sa pe abdomen, ar trebui să vă măsuraţi glicemia. Aceste pete, denumite acanthosis nigricans ar putea fi cauzate de obezitate sau de diabet, potrivit dermatologului Janet Lin.

,,Petele pot mirosi urât sau cauzează mâncărime, însă majoritatea oamenilor se plâng doar în legătură cu aspectul pielii,” adaugă doctorul Lin.

Acanthosis nigricans este de obicei mai grava la persoanele supraponderale. Cel mai bun tratament este pierderea in greutate. Unele creme pot ajuta la ascunderea petelor sau la estomparea lor.

  1. Tulburări tiroidiene

Tiroida, glanda de mici dimensiuni situată la baza gâtului secretă două tipuri de hormoni: T3 şi T4 şi joacă un rol în metabolismul caloric şi regelează temperatura corpului şi ritmul cardiac. De asemenea, hormonii tiroidieni intervin în activitatea digestivă, acţionează asupra sistemului nervos, la nivelul aparatului genital şi sunt indispensabili sănătăţii pielii, părului şi unghiilor.

Primele semne că tiroida nu funcționează bine – hipoactivă sau hiperactivă – tind să apară în primul rând pe piele pe braţe şi pe degete sub forma unei erupţii.Pot fi afectate însă şi picioarele, scalpul şi gâtul. Hipotiroidismul ar putea duce la căderea părului şi la uscarea şi deshuamarea pielii.

  1. Lipsa acizilor graşi Omega 3

Omega 3 fac parte dintr-un grup de nutrienţi denumiţi lipide. Aceste grăsimi sunt esenţiale într-o dietă echilibrată. Ele ajută organismul să producă celule şi asigură buna funcţionare a sistemului nervos. Lipidele sunt, de asemenea cele mai importante surse de energie ale organismului şi sunt împărţite în 3 grupuri:saturate, monosaturate şi polinesaturate.

Uscarea, exfolierea pielii sau apariţia mătreţii sunt semnalele pe care pielea noastră le transmite atunci când are nevoie de omega3.

Surse naturale de Omega 3:
– Peştele gras: hering, somon, macrou, sardele, ton;
– Surse vegetale: seminţe de in, ulei din seminţe de cânepă, nuci, fasole, ulei canola, ulei de soia, spanacul.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: