joi, martie 30, 2023

Pfizer a redus la jumătate volumul de vaccinuri COVID-19 pe care le va livra în unele țări din UE în această săptămână, au declarat joi oficiali guvernamentali, conform Reuters.

România a obținut doar 50% din volumul planificat pentru această săptămână, cealaltă jumătate fiind alocată treptat până la sfârșitul lunii martie, livrările revenind la normal începând de săptămâna viitoare, a declarat pentru Reuters ministrul adjunct al sănătății, Andrei Baciu.

Te-ar mai interesa: Semnal de alarmă: A apărut o nouă formă a tubercul...

Polonia în aceeași situație ca și România

A fost o situație similară în Polonia, care a primit luni 176.000 de doze, o scădere de aproximativ 50% față de ceea ce era de așteptat, au spus autoritățile.

De asemenea, Guvernul ceh se pregătea pentru reducerea livrărilor, încetinindu-și campania de vaccinare.

„Trebuie să ne așteptăm ca în următoarele trei săptămâni să existe o reducere a a vaccinărilor”, a declarat joi ministrul ceh al Sănătății, Jan Blatny.

Acesta a adăugat că Pfizer a redus livrările cu 15% în cursul acestei săptămâni şi cu până la 30% pentru următoarele două săptămâni.

Pfizer și partenerul său german BioNTech au refuzat să comenteze reducerile dincolo de declarația lor săptămâna trecută, care a anunțat reduceri ale livrărilor în timp ce intensifică producția în Europa.

Te-ar mai interesa: Semnal de alarmă: A crescut cu 16% incidenţa cazur...

Unele țări consideră că se pot descurca. Norvegia are un stoc de urgență și va continua să administreze doze conform planificării, a declarat organismul guvernamental de sănătate publică.

Compania farmaceutică a declarat Bulgariei și Poloniei că va înlocui dozele lipsă, au spus oficiali de rang înalt.

Dar Institutul Seric din Danemarca a declarat că scăderea de 50% a dozelor din această săptămână va duce la o deficiență de 10% în primul trimestru.

Te-ar mai interesa: Studentă la medicină, omorâtă de un medicament cum...

Compania Pfizer ar putea să fie acționată în instanță

Între timp, Italia amenință cu acțiuni legale împotriva Pfizer, comisarul special pentru COVID-19, Domenico Arcuri, declarînd că țării i s-a spus să se aștepte la o reducere de 20% săptămâna viitoare, după reducerea aprovizionării din această săptămână cu aproape 30%

Oficialii spun că reducerile le subminează eforturile de a-și inocula cetățenii și de a limita pandemia care a ucis peste 2 milioane de oameni.

Te-ar mai interesa: INSP: Creştere bruscă a numărului de viroze. Peste...

La această situație se adaugă îngrijorarea cu privire la aprovizionarea cu seringi speciale necesare pentru extragerea a șase doze din fiecare flacon din poza lui Pfizer.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private