Sari la conținut

Ce este și cum se manifestă procesul expansiv intracranian, afecțiunea de care suferă Nicu Covaci. Poate fi FATALĂ

Nicu Covaci, internat la ATI
sursa foto: evz.ro
Boala de care suferă Nicu Covaci

Nicu Covaci, liderul formaţiei Phoenix, a suferit o intervenție chirurgicală de urgenţă pe creier. Care este starea artistului

Formația Phoenix a transmis un mesaj emoționant pe rețelele de socializare referitor la starea de sănătate a colegului de trupă, în vârstă de 76 de ani.

Membrii trupei au decis să nu ofere detalii despre situația medicală actuală a lui Nicu Covaci, dar au confirmat că intervenția chirurgicală a fost delicată și a fost finalizată cu succes.

„Nicu a trecut cu succes (încă) un obstacol major! A suferit o intervenție chirurgicală delicată, încheiată cu bine!”, a declarat formația Phoenix în postarea de pe rețelele de socializare.

În același timp, trupa a dorit să-și exprime recunoștința sa față de echipa medicală și prietenii care au fost alături în aceste momente dificile.

„Prezentăm mulțumiri echipei medicale și tuturor prietenilor ce-au fost aproape în aceste momente determinante! Lui îi urăm un sincer: -Hai, înapoi pe scenă!”, se arată în mesajul emoționant al formației Phoenix de pe Facebook.

Fanii și admiratorii formației i-au transmis lui Nicu Covaci  sute de mesaje de încurajare și susținere pe conturile de socializare, exprimându-și speranța că acesta se va recupera complet și va reveni curând pe scenă.

Potrivit unor surse, problemele de sănătate ale solistului trupei Phoenix au apărut în urmă cu câteva săptămâni, când a început să aibă amorţeli la faţă şi probleme cu vederea. Examinarea RMN a indicat un proces expansiv intracranian. Formaţiunea tumorală a fost extirpată chirurgical cu succes de neurochirurgul Horia Pleş.

Amintim că, specialiștii de la Secția de Neurochirurgie a Spitalului Județean Timișoara au stabilit diagnosticul de „proces expansiv intracranian” în cazul lui Nicu Covaci. Prin intervenția chirurgicală care a durat aproximativ 6 ore, a fost îndepărtată o tumoare de pe creier. Mostre au fost trimise la laborator pentru analize suplimentare, care vor determina natura acesteia.

 

Ce este „procesul expansiv intracranian”?

creier
Sursă foto: Getty Images

Procesul expansiv intracranian este o creștere anormală a presiunii intracraniene în cavitatea craniană. Aceasta poate fi cauzată de o varietate de condiții, cum ar fi tumori cerebrale, hemoragii cerebrale, edem cerebral sau o creștere a lichidului cefalorahidian în creier.

Simptomele procesului expansiv intracranian pot include dureri de cap severe, greață și vărsături, modificări în starea de conștiență, deficit neurologic focal (cum ar fi slăbiciune sau pierderea controlului muscular) și modificații ale vederii sau auzului.

Diagnosticul procesului expansiv intracranian implică de obicei imagistică cerebrală, cum ar fi tomografia computerizată sau rezonanța magnetică nucleară. Tratamentul poate fi necesar pentru a reducerea presiunii intracraniene și pentru a trata cauza subiacentă a creșterii presiunii.

Este important ca procesul expansiv intracranian să fie gestionat prompt și corespunzător, deoarece presiunea crescută în cavitatea craniană poate duce la complicații grave, cum ar fi hernierea creierului, care poate fi fatală.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel