Sari la conținut

Picioarele pot dezvălui informații despre sănătatea arterelor. Semnele la care să fii atent

Ce vă pot spune picioarele despre sănătatea sistemului cardiovascular?  Destul de mult. Ateroscleroza, întărirea arterelor din cauza formării plăcii, poate apărea în tot corpul, nu doar în apropierea inimii. Când apare în arterele care duc la picioarele tale, poate fi un indicator al unui risc crescut de boli de inimă.

Acumularea de placă în arterele care duc la extremități este cunoscută sub denumirea de boală arterială periferică (PAD). Potrivit Clinicii Cleveland, unele simptome ale PAD includ durere la nivelul picioarelor, oboseala usoara dupa exercitii fizice si probleme la mers pe jos.

Clinica Mayo afirmă că uneori oamenii nu prezintă simptome de PAD, cu toate acestea, mulți oameni experimentează dureri musculare și crampe la picioare, de obicei la gambe.

Alte simptome enumerate de Clinica Mayo includ:

  • amorțeală a piciorului,
  • un picior inferior prezintă senzație de frig comparativ cu celălalt,
  • o schimbare a culorii picioarelor,
  • modificări ale creșterii părului pe picioare,
  • piele strălucitoare pe zona afectată
  • durere de picior sau gambă chiar și în timp ed repaus (în cazurile severe)
  • și un puls absent sau slab la nivelul picioarelor sau pulpelor.

Clinica Cleveland recomandă să cereți medicului dumneavoastră primar să vă verifice pulsurile din picioare dacă prezentați orice simptome de PAD, aveți antecedente familiale de PAD sau boli de inimă sau aveți antecedente de fumat. Acesta este un test simplu care poate fi făcut în timpul unei examinări de rutină.

Un medic poate face, de asemenea, un index al gleznei-brahial, care utilizează manșete pentru tensiunea arterială și o undă cu ultrasunete pentru a detecta un puls în regiune.

Deși detectarea PAD vă poate spune într-adevăr multe despre riscul cardiovascular mai mare, Clinica Cleveland afirmă că persoanele sănătoase care nu fumează și nu au antecedente familiale de boli de inimă, în general, nu trebuie să fie examinate, deoarece testul poate oferi uneori un rezultat fals pozitiv.

Cu toate acestea, dacă sunteți îngrijorat, discutați cu un profesionist din domeniul sănătății în care aveți încredere despre riscul dumneavoastră de PAD și dacă ar fi benefic să verificați pulsurile din picioare.

Chiar dacă durerea de picior pare relativ minoră, o conversație cu un profesionist din domeniul sănătății este o idee înțeleaptă, deoarece PAD în sine poate duce la complicații grave, inclusiv pierderea unui picior, dacă se agravează până la un anumit punct.

 

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel