Sari la conținut

Piciorul diabetic și gravele consecințe care pot avea loc în urma acestui diagnostic. Semnele şi simptomele piciorului diabetic

dureri de picioare
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Simptome ale acidului uric ridicat

Piciorul diabetic este o problemă medicală extrem de serioasă, cu consecințe grave pentru persoana afectată.

Din numărul total al amputațiilor de gambă non-traumatice, 85% sunt cauzate de ulcerul diabetic.

Dintre pacienții diabetici, circa 15% dezvoltă ulcerații în timpul vieții și, odată apărută această leziune, crește de opt ori riscul de amputație pentru pacient.

Între formele de manifestare pe care le ia piciorul diabetic se numără: unghiile încarnate, băşicile, negii plantari pe tălpile picioarelor, piciorul atletului, rana care sângerează, umflăturile, roşeața, durerea, o zonă care emană căldură, piele decolorată, miros neplăcut, ulcerații care durează mai mult de două săptămâni şi mai mari de 2 cm, ulcerații atât de adânci încât se poate vedea osul, îngroşarea pielii care seamănă cu o bătătură, infecțiile unghiilor, gangrena.

Potrivit medicului Gabriela Soare, există și de tratamente naturiste cu efecte benefice asupra piciorului diabetic.

Acestea constau în spălarea piciorului cu ceai de pelin, dezinfectarea pielii cu ASEA/ argint coloidal, cataplasme cu pelin și pătlagină, cremă cu propolis, gel de aloe vera, ulei de cătină, apă pură îmbogățită cu o concentrație de oxigen, pentru a hidrata, vitaliza, calma și proteja sau Oxy Spray, spune dr. Gabriela Soare.

În tratamentul piciorului diabetic mai pot fi de ajutor ozonoterapia, care constă în injectarea sau infiltrarea unei cantități de amestec de oxygen-ozon, prin diverse tehnici, care în anumite afecțiuni au obținut rezultate terapeutice excepționale.

În plus, și cromoterapia, cu ajutorul dispozitivului de tip Bioptron, ajută, fiind o metodă absolut neinvazivă.

Semnele şi simptomele piciorului diabetic

  • Amorțeală sau capacitate redusă de a simți durerea sau schimbările de temperatură
  • O senzație de furnicătură sau arsură
  • Dureri ascuțite sau crampe
  • Sensibilitate crescută la atingere
  • Slăbiciune musculară
  • Pierderea refl exelor, în special în gleznă.
  • Pierderea echilibrului și coordonării
  • Probleme grave ale piciorului, cum ar fi ulcerații, infecții, dureri osoase și dureri articulare.

Cumpărați-vă încălțăminte adecvată! „Pantofii nu trebuie să fie nici prea stråmți, nici prea largi. Cumpărarea pantofilor se face la finalul zilei, când picioarele sunt obosite, posibil umflate, adică exact cum se întâmplă după o zi obișnuită de activitate.

Dimineața piciorul e relaxat și odihnit şi există riscul să achiziționăm un pantof mai strâmt, nepotrivit cu problemele noastre”, susțin specialiștii.

Rețineți! Educația pacientului joacă un rol important in prevenția piciorului diabetic. În cabinetul podologului, pacientul este invățat să-şi recunoască problemele și mai ales măsurile pe care trebuie să le ia.

Atenție! Purtați încălțăminte specială, inclusiv talonete sau orteze individualizate. Cea mai frecventă cauză a ulcerațiilor o reprezintă încălțămintea nepotrivită.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel