Sari la conținut

Dermatolog: Dacă pielea este uscată, crăpată și roșie, mergeți la medic neapărat!

Sezonul rece înseamnă provocări pentru sănătatea pielii noastre. Aerul rece, vântul puternic și umiditatea scăzută pot afecta în mod semnificativ aspectul și starea pielii, generând simptome neplăcute precum uscăciune, roșeață sau crăpături.

Pentru a înțelege mai bine de ce pielea noastră devine mai vulnerabilă în sezonul rece și cum să ne protejăm eficient, am discutat cu dr. Monica Dima, Medic Specialist Dermatovenerolog, în cadrul clinicii Dr. Daniela Diveică. 

Cum previi uscarea pielii iarna

Doctorul Zilei: De ce se usucă pielea în timpul iernii și care sunt factorii principali care contribuie la această problemă?

Dr. Monica Dima: Pielea se usucă iarna din cauza aerului rece, a vântului puternic, a umidității scăzute și a căldurii uscate din casă. Acești factori duc la pierderea apei de la nivel cutanat și la afectarea barierei lipidice a pielii. Pot fi afectate fața, mâinile, picioarele, dar și alte zone ale corpului. Simptomele pot varia ca severitate și includ descuamare, roșeață, mâncărime sau crăpături la nivelul pielii.

Ce recomandări aveți pentru prevenirea uscării pielii în sezonul rece? Există anumite obiceiuri sau practici care pot ajuta la menținerea hidratării adecvate?

Aducând unele modificări obiceiurilor de îngrijire a pielii și utilizând produsele potrivite, este posibil să vă puteți menține pielea fină și hidratată chiar și iarna. În primul rând sunt benefice hidratarea prin consumul de apă și o dietă bogată în acizi grași cum este omega 3.

Recomand folosirea de haine și încălțăminte adecvate sezonului rece. Acordați o atenție sporită extremităților deoarece ele sunt cele mai vulnerabile la frig și folosiți mănuși și șosete potrivite. Hainele să fie din materiale naturale, care să nu irite pielea, cum ar fi cele din bumbac 100% și ar fi de evitat cele din poliester sau lână. De asemenea, încercați să vă mențineți uscați în permanență prin purtarea de haine impermeabile deoarece, atunci când suntem uzi, frigul se instalează mai rapid.

Dacă aerul din casă este prea uscat, poate ajuta folosirea unui umidificator care să mențină umiditatea la 40-60%.

În ceea ce privește îngrijirea pielii, evitați băile lungi și folosirea de săruri în apă și încercați să faceți dușuri scurte cu apa la temperatura apropiată de cea a corpului, astfel încât pielea să nu se deshidrateze excesiv. Curățarea pielii să se facă cu produse cât mai blânde, care să nu usuce prea tare pielea. După duș, folosiți creme hidratante pe care să le aplicați pe toată suprafața cutanată.

Folosiți creme hidratante pentru mâini pe tot parcursul zilei.

Nu uitați de aplicarea unui balsam de buze hidratant pentru că buzele au foarte mult de suferit în această perioadă.

Utilizați creme cu factor de protecție solară pentru a preveni daunele cauzate de radiațiile UV, chiar și în timpul iernii.
În perioada rece încercați să evitați produsele exfoliante și scrub-urile.

Cremele grase sunt ideale iarna

Ce produse ar trebui să folosim în mod ideal pentru o hidratare optimă a pielii în timpul iernii? Există ingrediente specifice pe care ar trebui să le căutăm în aceste produse?

Recomand să se folosească creme hidratante cu o textură mai grasă. Ingredientele utile în această perioadă sunt: acidul hialuronic, ceramidele, untul de shea, untul de cocos sau uleiul de jojoba. Acidul hialuronic atrage apa și menține pielea hidratată timp îndelungat.

De asemenea, ceramidele sunt un ingredient cheie în menținerea barierei lipidice a pielii. Ele sunt un tip de lipide regăsite în mod natural în epiderm care protejează pielea de factorii externi.
Untul de shea, de cocos sau uleiul de jojoba, datorită conținutului lor bogat în acizi grași si vitaminele A si E, restabilesc bariera lipidică cutanată, protejând-o de factorii exteriori, și hidratează și catifelează pielea.

Cum ar trebui să ne ajustăm rutina de îngrijire a pielii în funcție de sezon?

Recomand ca gelurile de curățare să fie înlocuite cu creme de curățare care nu usucă pielea. De asemenea, crema hidratantă de corp să fie înlocuită cu balsam hidratant de corp, iar crema hidratantă de față care poate avea o textură mai lejeră pe timpul verii, să fie înlocuită cu o cremă cu textura mai grasă. Aici vreau să fac o precizare, schimbările ce țin de ten trebuie să se facă și în funcție de tipul de ten, deoarece un ten cu tendință acneică e posibil să devină mai încărcat dacă textura cremei hidratante este prea grasă.

Balsamul de buze e esențial

Care sunt consecințele pe termen lung ale pielii uscate și neglijate în timpul sezonului rece, dincolo de aspectul estetic?

Este important să vă păstrați pielea hidratată și sănătoasă deoarece aceasta este prima linie de aparare împotriva factorilor externi (iritanți, alergeni, bacterii, virusuri, ciuperci).

Cand pielea este uscată și apar crăpături, poate apărea o inflamație (dermatită) sau infecție la nivelul pielii. De aceea, recomand să introduceți o cremă hidratantă în rutina zilnică.

Există anumite zone ale corpului care sunt mai sensibile și mai predispuse la uscarea excesivă în timpul iernii? Cum putem să acordăm o atenție specială acestor zone?

Cele mai afectate părți ale corpului sunt cele expuse direct la frig, cum este fața (o atenție sporită o merită buzele) și mâinile.
Pentru față și buze recomand folosirea unei creme hidratante pentru față cu o textură mai grasă o dată sau de doua ori pe zi și a unui balsam de buze hidratant de fiecare dată când vă expuneți la frig.
În ceea ce privește mâinile, recomand folosirea mănușilor când vă expuneți la frig, dar și când intrați în contact cu iritanții din mediu, cum sunt detergenții, soluțiile casnice de curățare sau dacă la serviciu lucrați cu substanțe cu potențial iritativ cum ar fi cimentul.
De asemenea, încercați să evitați dezinfectanții pe bază de alcool, să folosiți produse de curățare blânde cu pielea, iar crema hidratantă pentru mâini să o aplicați de mai multe ori pe zi.

Cum pot persoanele cu ten sensibil să-și protejeze și să-și hidrateze eficient pielea în timpul iernii, fără a agrava eventuale probleme dermatologice preexistente?

Persoanele cu pielea sensibilă sau cu dermatită atopică trebuie să folosească produse dermatocosmetice speciale pentru pielea sensibilă sau cu dermatită atopică, să evite produsele care conțin alcool, parfumuri sau iritanți sau care exfoliază excesiv pielea și să evite să intre în contact cu factori de mediu cu potențial iritativ sau alergic.

Ce sfaturi aveți pentru cei care petrec mult timp în aer liber în timpul iernii în condiții reci și cum pot își proteja pielea împotriva?

În primul rând, recomand folosirea de haine și încălțăminte adecvate sezonului rece, acordând o atenție sporită extremităților. De asemenea, încercați să vă mențineți uscați în permanență prin purtarea de haine impermeabile. Mai mult, recomand hidratarea atât prin consumul de apă, dar și prin aplicarea constantă, de mai multe ori pe zi, de creme si balsamuri hidratante la nivelul feței, buzelor și mâinilor. Nu uitați de folosirea cremelor cu protecție solară chiar și iarna, deoarece radiațiile UV afectează pielea pe tot parcursul anului.

Protecția solară se folosește și iarna

Există vreun mit sau idee greșită despre îngrijirea pielii în timpul iernii pe care ați dori să îl clarificați sau să îl demontați?

Aș vrea să rețineți că o îngrijire adecvată a pielii care să includă o cremă hidratantă este esențială în orice anotimp, indiferent dacă pielea se simte uscată sau nu. Toate tipurile de ten au nevoie de hidratare, inclusiv cel cu tendință acneică, important este să găsiți crema hidratantă potrivită.

De asemenea, crema cu protectie solară trebuie aplicată pe tot parcursul anului.

Nu în ultimul rând, dacă pielea este uscată, crăpată și roșie, chiar dacă respectați aceste metode de îngrijire a pielii, ar trebui să apelați la medicul dermatolog pentru a vă asigura că nu este vorba despre altă afecțiune.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel