Sari la conținut

Persoanele cu dermatită atopică au un risc mai mare de a dezvolta boli inflamatorii intestinale 

Dermatita atopica
Sursa foto: Doctorul Zilei
Persoanele cu dermatita atopica au risc mai mare de a dezvolta boli inflamatorii intestinale

Persoanele cu dermatită atopică, risc mai mare de a dezvolta boli inflamatorii intestinale.  Cercetătorii de la Școala de Medicină Perelman de la Universitatea din Pennsylvania au dezvăluit legătura dintre dermatita atopică și boala inflamatorie intestinală (BII).

Persoanele cu afecțiune a pielii au un risc mai mare de a dezvolta o nouă boală inflamatorie intestinală, au spus ei într-un studiu publicat în JAMA Dermatology.

Ei au descoperit un risc cu 44% mai mare de a dezvolta BII la copiii cu dermatită atopică în comparație cu copiii care nu au această afecțiune.

Potrivit rezultatelor studiului, adulții cu dermatită atopică au un risc cu 34% mai mare de a face boli inflamatorii intestinale. Cu cât severitatea dermatitei atopice este mai mare, cu atât este mai mare riscul de apariție a bolii inflamatorii intestinale.

Persoanele cu dermatită atopică au un risc mai mare de a dezvolta boli inflamatorii intestinale 

Studiul Penn a inclus mai mult de 1 milion de copii (inclusiv sugari sub 1 an) și adulți cu dermatită atopică.

Boala inflamatorie intestinală (BII), care include colita ulceroasă și boala Crohn, se caracterizează prin inflamație cronică a tractului digestiv. Dermatita atopică este o afecțiune inflamatorie cronică a pielii care provoacă erupții cutanate uscate, cu mâncărimi.

În timp ce ua afectează intestinul, iar celălalt afectează pielea, atunci cum sunt conectate? Asemănarea dintre aceste două boli este că ambele sunt conduse de sistemul imunitar și duc la o inflamație severă.

Deși cercetătorii Penn nu știau exact cum dermatita atopică duce la BII, ei cred că disfuncția tipurilor de celule T, comune atât dermatitei atopice, cât și BII, ar putea fi vinovații.

Autorul principal, Joel M Gelfand, a declarat că dermatita atopică și bolile inflamatorii intestinale pot provoca modificări ale microbiomului, inflamație cronică și disfuncția pielii și, respectiv, a barierei intestinale.

El a citat, de asemenea, implicarea unor citokine specifice și a anumitor tipuri de proteine în activitatea sistemului imunitar, care probabil sunt legate de dermatita atopică și BII.

Este important de reținut că riscul crescut de colită ulceroasă a fost observat la copiii care au avut dermatită atopică severă. Descoperirile pot ajuta la găsirea de noi ținte pentru tratarea bolilor inflamatorii intestinale și a dermatitei atopice.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel