Sari la conținut

Pierdere imensă pentru medicina românească! S-a stins din viață dr. Carmen Ginghină, unul dintre cei mai străluciţi cardiologi din România

Pierdere imensă pentru medicina românească! S-a stins din viață dr. Carmen Ginghină, unul dintre cei mai străluciţi cardiologi din România.

Lumea medicală este în doliu! Prof. univ. dr. Carmen Ginghină, reputat medic cardiolog, şef al Clinicii de Cardiologie a Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare ”Prof. Dr. C. C. Iliescu” Bucureşti, a încetat din viaţă, marţi, 2 august, la vârsta de 74 de ani.

Medicină - Editura Amaltea

Pierdere imensă pentru medicina românească!

Vestea a fost dată de Colegiul Medicilor din România, care a transmis condoleanțe familiei.

 „Sincere condoleanțe familiei doamnei Prof. Univ. Dr. Carmen Ginghină, reputat medic cardiolog, care s-a stins din viață!

Cu o vastă experiență profesională, Prof. Univ. Dr. Carmen Ginghină a condus Clinica de Cardiologie a Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare ”Prof. Dr. C. C. Iliescu” București, ajutând nenumărați pacienți să își depășească suferința”, se arată în comunicatul de pe pagina oficială de Facebook.

„De asemenea, în calitate de Șef Catedră Cardiologie la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” București, Prof. Univ. Dr. Carmen Ginghină a îndrumat și format, ani la rând, generații de medici, pe care i-a ajutat, cu răbdare și dedicare, să înțeleagă Cardiologia.

Prof. Univ. Dr. Carmen Ginghină a publicat o serie de cărți, dintre care volumul „Mic tratat de cardiologie” rămâne „piatra de temelie” în pregătirea studenților. Totodată, doamna profesor este autoarea a numeroase articole publicate în reviste de prestigiu, cu impact asupra întregii lumi medicale.

Prof. Univ. Dr. Carmen Ginghină a fost, în perioada 2002-2005, președintele Societății Române de Cardiologie.

Nici strălucita carieră universitară, nici prestigiul de care se bucura în lumea medicală nu i-au alterat doamnei Prof. Univ. Dr. Carmen Ginghină modestia exemplară și perspectiva umană asupra bolii și a bolnavului.

Dumnezeu să o odihnească în pace!

În numele Biroului Executiv al CMR, prof. univ. dr. Daniel Coriu, Presedintele Colegiului Medicilor din România”, a mai transmis Colegiul Medicilor, prin vocea președintelui prof. univ. dr. Daniel Coriu.

Ne-ar fi de mare ajutor dacă le-am putea oferi pacienților acces la medicamente” - Politici de Sanatate

Cine a fost prof. dr. Carmen Ginghină

Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București (UMFCD) a prezentat un portret in memoriam al doamnei profesor Carmen Ginghină, „OM cu totul deosebit, profesionist desăvârşit, dedicată întru totul pacienţilor şi elevilor săi, un adevărat model pentru toţi cei care au avut şansa să lucreze şi să se formeze alături de dânsa”.

 • Doamna Profesor Ginghină a fost o elevă şi o studentă eminentă, absolvind cu onoruri atât liceul Tudor Vladimirescu din Târgu Jiu (1965), cât şi Facultatea de Medicină a UMF „Carol Davila” (1971). După cei 3 ani de stagiatură, a fost admisă prin concurs (locul I) ca rezident în cardiologie la Spitalul Fundeni, unde şi-a desfăşurat apoi întreaga activitate. A devenit specialist cardiolog în 1979 şi primar cardiolog în 1991, completând pregătirea din ţară cu mai multe stagii de pregătire în Belgia şi în Franţa.
 • În prima parte a activităţii a fost preocupată de urgenţele cardiovasculare, în special coronariene, fiind un membru de bază şi ulterior şef al Unităţii de Terapie Intensivă Coronariană. În această perioadă şi-a finalizat doctoratul cu titlul „Valoarea unor procedee medicale în limitarea zonei de infarct”, sub coordonarea Prof. Dr. Costin Carp, împreună cu care a brevetat invenţia unui dispozitiv de stimulare temporară indusă de masajul cardiac.
 • Ulterior, activitatea cardiologică a Doamnei Profesor Ginghină s-a diversificat, fiind interesată de imagistica cardiovasculară, de cardiologia pediatrică, de hipertensiunea arterială şi de hipertensiunea pulmonară.
 • A fost şefa Secţiei Cardiologie 3 a Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C. C. Iliescu” între 1998-2018 şi şefa Clinicii de cardiologie de la IUBCV din 2004 până în 2018.
 • A devenit conferenţiar universitar al UMF „Carol Davila” în 1998 şi profesor universitar în 2002. A fost Director al Consiliului pentru Studii Universitare de Doctorat al UMF „Carol Davila” între 2012-2015.
 • Doamna Profesor Ginghină a fost Preşedinte al Societăţii Române de Cardiologie între 2002-2005 şi Redactor şef al Revistei Române de Cardiologie din 2016 până în prezent.
 • A avut o activitate didactică remarcabilă, fiind continuatoarea vechii şcoli de cardiologie de la Fundeni, mentor al multor generaţii de studenţi şi rezidenţi, mulţi dintre cardiologii români fiind formaţi de-a lungul anilor sub îndrumarea sa.
 • A organizat numeroase manifestări ştiinţifice de prestigiu, mai multe ediţii ale Congresului naţional de cardiologie, Congresul mondial de ecocardiografie din 2014, cursuri europene de ecocardiografie, ca şi multe cursuri naţionale desfăşurate în toată ţara.
 • Doamna Profesor Ginghină a avut o activitate ştiinţifică remarcabilă, fiind autor principal al câtorva tratate foarte apreciate, între care „Micul tratat de cardiologie” şi „Manualul de cardiologie al Societăţii Române de Cardiologie”, precum şi autoare a unui mare număr de articole originale publicate în reviste internaţionale de prestigiu.
 • Doamna profesor a fost un OM cu totul deosebit, profesionist desăvârşit, dedicată întru totul pacienţilor şi elevilor săi, un adevărat model pentru toţi cei care au avut şansa să lucreze şi să se formeze alături de dânsa.

Clinician de excepţie, format la şcoala marilor clinicieni, impresiona prin inteligenţa deosebită, simţ de observaţie, erudiţie, rigurozitate, devotament şi modestie. În egală măsură, omenia şi empatia pe care le arăta oricui au făcut-o foarte iubită de cei din preajmă, pacienţi, doctori, asistente, infirmiere, colegi, toţi cei cu care intra în contact.

S-a stins din viață dr. Carmen Ginghină, unul dintre cei mai străluciţi cardiologi din România

UMFCD, prin vocea prof. Bogdan A. Popescu, prezintă condoleanțe familiei îndoliate și își arată recunoștința pentru cea care a fost și rămâne „personalitate excepţională a cardiologiei şi medicinei româneşti”.

„Este o pierdere ireparabilă pentru cardiologia românească, pentru Institutul “Prof. Dr. C. C. Iliescu”, pentru Societatea Română de Cardiologie, pentru UMF “Carol Davila” şi pentru toţi cei apropiaţi.

Doamna Profesor Carmen Ginghină va rămâne mereu în memoria noastră.

Dumnezeu să o odihnească în pace! Prof. Bogdan A. Popescu”, se arată în comunicatul UMFCD.

Dumnezeu s-o odihnească în pace!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.