Sari la conținut

Pierderea în greutate și restricțiile alimentare. Cum slăbești sănătos?

Dietele de slăbit și restricțiile alimentare pot pune în pericol, de multe ori, sănătatea persoanelor care le practică. Procesul de pierdere în greutate este diferit de la persoană la persoană și de la organism la organism. Din acest motiv, specialiștii nu recomandă ca o dietă specifică să fie aplicată de o multitudine de persoane diferite. De altfel, se recomandă ca dietele să fie adaptate nevoilor individuale, pentru a obține cele mai bune rezultate.

Majoritatea persoanelor care adoptă o dietă populară reușesc să elimine câteva kilograme în plus, însă greutatea obținută este din ce în ce mai greu de menținut. Acest lucru se explică prin modul de funcționare a metabolismului, care intră într-o stare de alarmă și încearcă să protejeze organismul, potrivit Adevărul. De asemenea, restricțiile alimentare și dietele nu sunt suficiente pentru a ajunge la greutatea ideală. Alimentația trebuie modificată odată cu stilul de viață și de mișcare pentru toată viața, nu numai în perioada dietei, susține nutriționistul Lygia Alexandrescu.

„În general, dietele populare pun în pericol sănătatea pentru că fie sunt fade  – se bazează doar pe alimente sărace caloric dar şi nutritiv, fie sunt hipoglucidice  – limitează drastic aportul de glucide. În plus, aceste diete se adresează întregului public, fără a ţine seama de particularităţile fiecărei persoane în parte: stare de sănătate, circumstanţe socio-profesionale, etc. şi deci, de la bun început, este înţeles faptul că nu pot funcţiona pentru toată lumea la fel“, susține Lygia Alexandrescu, citată de Adevărul.

Cum slăbești sănătos?

„Învăţarea principiilor alimentare, a modului corect de combinare ale acestora şi constientizarea actului alimentar, cu toate implicaţiile sale, sunt doar câteva dintre beneficiile obţinute în urma adoptării unui astfel de program nutriţional. În plus, dieta personalizată nu face schimbări majore şi abrupte în tranziţia de la vechile obiceiuri alimentare la noul mod de hrănire.

„În primul rând, starea generală de sănătate se evaluează obligatoriu prin vizita la medicul curant pentru a se stabili care sunt nevoile actuale ale organismului – consult, analize de sânge, etc”, adaugă nutriționistul.

De asemenea, există câteva reguli de care ar trebui să ții cont atunci când vrei să slăbești sănătos, potrivit Adevărul:

  • Se mănâncă des, nu se sare peste cele 3 mese și se consumă 2 gustări între mesele principale
  • Exercițiile fizice sunt obligatorii și se practică în mod regulat
  • Menținerea glicemiei, cea mai bună metodă de pierdere în greutate
  • Hidratarea corespunzătoare
  • Evitarea alcoolului și a sucurilor bogate în zahăr și cafeină
  • Fructele se vor consuma drept gustări, numai între mesele principale

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel