Sari la conținut

Pierderea neintenționată în greutate ar putea fi un semn de avertizare al cancerului. STUDIU

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Pierderea neintenționată în greutate, adică atunci când cineva pierde în greutate fără să plănuiască și fără să facă schimbări în dieta sau rutina de exerciții fizice, poate fi un semn de avertizare al cancerului, potrivit unui studiu recent la scară largă.

Studiile anterioare au arătat o asociere între pierderea în greutate și diagnosticul de cancer. Printre profesioniștii din domeniul sănătății examinați într-un studiu recent publicat în revista JAMA Network, cercetătorii au remarcat că persoanele care au pierdut peste 10% din greutatea corporală în ultimii doi ani au avut un risc mai mare de a dezvolta cancer în următoarele 12 luni, comparativ cu cei care nu au slăbit.

Astfel, riscul de a dezvolta cancer în tractul gastrointestinal superior a fost deosebit de comun în rândul participanților cu pierdere recentă în greutate, comparativ cu cei fără pierdere în greutate.

Pierderea neintenționată în greutate ar putea fi un semn de avertizare al cancerului. STUDIU

Cercetătorii au evaluat 157.000 de participanți care au făcut parte din „Studiul de sănătate al asistentelor” sau din „Studiul de urmărire al profesioniștilor din sănătate”, care aveau o vârstă medie de 62 de ani. În timpul urmăririi, cercetătorii au identificat 15.809 de cazuri noi de cancer.

„Dintre participanții diagnosticați cu cancer în cursul anului după evaluarea greutății, 15% au avut o scădere în greutate mai mare de 5,0% din greutatea corporală și 5% au avut o scădere în greutate mai mare de 10,0% înainte de diagnosticarea cancerului.

Durata medie de timp dintre modificarea raportată a greutății iar diagnosticul de cancer ulterior a fost de 6,5 luni pentru participanții cu pierdere în greutate de 5,1% până la 10,0% din greutatea corporală și a fost de 6,0 luni pentru cei cu pierdere în greutate mai mare de 10,0%”, au scris cercetătorii.

„Comparativ cu nicio pierdere recentă în greutate, orice pierdere recentă în greutate mai mare de 10,0% a fost asociată semnificativ cu rate mai mari de diagnostice specifice de cancer”, au adăugat ei.

Riscul de a face cancer a fost mai mare în primele 12 luni după pierderea în greutate, comparativ cu următorii doi ani. Cercetătorii nu au putut găsi o asociere între pierderea recentă în greutate și anumite tipuri de cancer, inclusiv de sân, genital, urinar, creier și melanomul. Nu a existat nicio asociere între cantitatea de greutate pierdută și stadiul cancerului.

Trebuie menționat faptul că pierderea neintenționată în greutate se poate datora și altor afecțiuni medicale, cum ar fi depresia, anxietatea, tulburările de alimentație, diabetul, boala celiacă, sindromul colonului iritabil, tiroida hiperactivă și insuficiența cardiacă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel