Sari la conținut

Pierderi de memorie, căderea părului și umflarea picioarelor. Simptome și tratamente pentru insufienţa circulatorie periferică

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Circulație periferică proastă. Milioane de oameni din întreaga lume, majoritatea femei, suferă de insufienţă circulatorie periferică. Şi nu e vorba doar de răcirea extremităţilor, respectiv a mâinilor şi picioarelor.

Problema afectează la modul cel mai serios şi buna funcţionare a creierului, determinând apariţia ameţelilor, a durerilor de cap şi, în ultimă instanţă, a aterosclerozei şi infactului cerebral. În aceeaşi măsură, sunt prejudiciate şi funcţiile altor organe vitale, cum sunt ficatul sau rinichii.

Simptome ale circulației proaste

1. Răni care nu se vindecă. Când fluxul de sânge este întrerupt, sistemul imunitar este slăbit și rana nu primește suficient sânge pentru a se recupera.
2. Umflături. Umflarea mâinilor sau picioarelor poate semnala că circulatia deficitară interferează cu rinichii și organismul nu poate scaăpa de excesul de lichid.
3. Decolorarea pielii. Atunci când nu este suficient oxigen în sânge, degetele de la mâini și de la  picioare capătă o culoare albăstruie.
4. Varice. Aceste vase de sânge umflate sub piele poate fi cauzate de acumularea de sânge sau lichid în vene din cauza circulației lente.
5. Căderea părului și ruperea unghiilor. Dacă circulatie este proastă, părul și unghiile pot deveni subțiri sau fragile din cauza lipsei de nutrienți.
6. Probleme digestive. Slaba circulație poate încetini digestia, ceea ce poate duce la balonare și constipație.
7. Infectii frecvente. Sistemul imunitar poate fi slăbit ddin cauza circulației proaste, de acee poți lua mai ușor infecții bacteriene sau virale.
8. Mâini și picioare reci. Circulația ajută la reglarea temperaturii corpului. Atunci când fluxul de sânge are întreruperi, nu se mai poate menține temperatura normală și provoacă mâini și picioare rece.
9. Oboseală. Circulația deficitară împiedică și oxigenarea eficientă a mușchilor, și poate cauza oboseală.
10. Disfuncție erectilă. La bărbați, circulatie proastă poate, de asemenea, împiedica obținerea erecției.
11. Dureri în piept. Scăderea fluxului sanguin la nivelul inimii poate provoca dureri sau senzație de apăsare în piept.
12. Lipsa poftei de mâncare. Deoarece circulația proastă incetinește procesul digestiv, este ușor să-ți pierzi apetitul sau să te simți sătul foarte repede.
13. Pierderi de memorie. Când circulația nu funcționează corect, la creier nu ajung suficient oxigen și substanțe nutritive și pot apărea probleme de memorie și amețeli.
14. Amorțeală. Fluxul de sânge scăzut poate provoca, de asemenea, amorțeală, în special la nivelul mâinilor și picioarelor.

Metode de tratament

Măsurile de activare a circulaţiei sangvine sunt atât de simple şi la îndemână.

Fără fumat

Prizonierii fumatului, ar face bine să se descătuşeze. Aceasta pentru că, dincolo de efectele nocive importante, mai cunoscute, pe care le induce în organism, nicotina depreciază elasticitatea vaselor sanguine, îngroşându-le şi, implicit, îngreunând accesul sângelui către ţesuturi.

Astfel că, dacă vrei cu adevărat să pui în aplicare un plan eficient de îmbunătăţire a circulaţiei periferice, atunci primul punct marcat ar trebui să fie renunţarea la acest viciu.

Gingko biloba, stimulator excelent

Această plantă este nepreţuită pentru capacitatea ei de a contribui la îmbunătăţirea memoriei, prin stimularea circulaţiei la nivelul creierului. De asemenea, ea întăreşte vasele de sânge şi activează fluxul sangvin, fiind o primă opţiune în insuficienţa circulatorie periferică.

În general, se găseşte sub formă de praf încapsulat, dar şi sub formă de ceai simplu sau în combinaţie cu alte plante, precum frunzele de mentă sau floarea de hibiscus.

Gotu kola fortifică arterele

Iniţial, această plantă, originară din India, a fost folosită ca tonic pentru memorie, dar şi pentru relaxare. Recent însă, cercetătorii au descoperit că ea ajută şi la îmbunătăţirea circulaţiei în asamblu, inclusiv a celei periferice. Mai exact, studiile clinice au arătat că gotu kola întăreşte întregul sistem vascular, prevenind apariţia arteritei, a trombozei şi a varicelor.

La fel ca ginko biloba, gotu kola e întâlnită la noi ca supliment alimentar, sub formă de capsule, dar şi în formula unor ceaiuri revigorante, alături de floarea de iasomie, seminţele de cardamon etc.

Încălzim tălpile cu talpa gâştei

Planta e recunoscută pentru efectele benefice asupra muşchiului cardiac, având un spectru larg de aplicare în acest sens. E prescrisă adesea în tulburări de ritm cardiac, accese de tahicardie paroxistică, fenomene degenerative cardiace, boli coronariene, cardiopatii ischiemice, afecţiuni ale aortei, insuficienţă miocardică după boli infecţioase şi angină pectorală.

De altfel, însăşi denumirea ştiinţifică în limba latină a plantei – Leonurus cardiaca – indică faptul că aceasta este un remediu consacrat al inimii. Pe cale de consecinţă (inima fiind „motorul” sistemului sangvin), talpa gâştei este de mare ajutor în procesul de pompare a sângelui către extremităţi. Poate fi administrată sub formă de capsule (în combinaţie cu păducel) sau tinctură.

Masaj

Amestecă 5 linguriţe de ardei iute mărunţit cu jumătate de pahar de oţet şi 250 ml alcool sanitar. Lasă preparatul şapte zile la macerat şi apoi păstrează-l în sticluţe închise la culoare.

Freacă zilnic, cel mai bine seara, la culcare, atât mâinile, cât şi picioarele cu această soluţie şi starea de bine, caracterizată de o căldură mult aşteptată, nu va întârzia să apară.

Băi calde cu uleiuri esenţiale

Scufundă-ţi picioarele în fiecare zi într-un vas cu apă caldă. Vasele de sânge se vor dilata, stimulând circulaţia. Poţi să adaugi în apă ulei esenţial de rozmarin sau de mentă, pentru a scăpa şi de eventualele dureri ale picioarelor şi de senzaţia de oboseală.

După „tratament”, pune-ţi şosete groase, ca să păstrezi căldura.

Sportul pune sângele în mișcare

Ajută orice activitate fizică, de la fitness, aerobic, înot, ciclism sau alte exerciţii care presupun o mişcare neîntreruptă şi declanşează bătăi accelerate ale inimii.

Chiar şi mersul pe jos în ritm susţinut este de mare utilitate. Din acest punct de vedere, proverbiala expresie privind beneficiile mersului ar trebui să sune aşa: „mersul pe jos face piciorul frumos şi-l încălzeşte!”

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel