Categories: Expertul zilei

Pietrele la rinichi: vârsta și sexul afectează diferit suferința pacienților. Un studiu arată că litiaza renală este mai dureroasă pentru cei până în 50 de ani

Pietrele la rinichi: vârsta și sexul afectează diferit suferința pacienților. Un studiu arată că litiaza renală este mai dureroasă pentru persoanele până în 50 de ani

Pietrele la rinichi sunt semnificativ mai dureroase pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 31 și 50 de ani decât pentru cei în vârstă de peste 70 de ani, potrivit unui nou studiu realizat la Spitalul Universitar Assuta Ashdod, din Israel. 

Acest lucru s-a dovedit a fi adevărat, chiar dacă persoanele în vârstă sufereau de pietre mai mari și, de obicei, au mai multe boli cronice subiacente.

 

Un studiu arată că pietrele la rinichi sunt mai dureroase pentru persoanele până în 50 de ani

Numiți și calculi renali, nefrolitiază sau urolitiază, calculii sunt depozite dure formate din minerale și săruri care se formează în interiorul rinichilor. Dieta, excesul de greutate corporală, unele afecțiuni medicale, anumite suplimente și medicamente sunt printre numeroasele cauze ale pietrelor la rinichi, la fel și lipsa de a bea suficientă apă.

Aproximativ 800 de pacienți au fost studiați, între 2018 și 2020, de dr. Orit Raz, directorul secției de urologie, și de dr. Dor Golomb, medic superior în secție. Ei au vrut să știe, potrivit Jerusalem Post, dacă vârsta și sexul pacienților afectează modul în care pacienții suferă de o piatră și dacă rezultatele sunt diferite.

În plus, echipa a descoperit că femeile merg la camera de urgență ca urmare a unei pietre în tractul urinar și se simt mai rău decât bărbații. Femeile suferă, de asemenea, mai mult de greață, vărsături, febră și indicatori crescuti de inflamație, comparativ cu populația masculină.

Un studiu diferit care implică cei sub 18 ani

Un alt studiu, realizat în colaborare cu alte cinci spitale din Israel, a constatat că, spre deosebire de populația adultă, care este foarte afectată de climă și are mai multe șanse să meargă cu pietre la rinichi la camera de urgență în lunile de vară și toamnă, copiii și adolescenții sub 18 ani nu sunt afectați deloc de temperatură sau anotimpuri și că cauza durerii din cauza pietrelor este complet diferită.

„Unul din 10 persoane suferă de pietre la rinichi, care implică o boală cronică, este important ca pacienții cu pietre în tractul urinar să rămână sub urmărire urologică regulată pentru a evita complicațiile afecțiunii”, a spus Golomb.

În acest studiu, ei au descoperit că, deși populația mai tânără suferă de mai multe dureri de pietre la rinichi, ei reușesc să expulzeze singuri piatra fără a fi nevoie de intervenție chirurgicală sau de litotripsie cu unde de șoc; acest lucru este comparat cu populația mai în vârstă, care este mai puțin dureroasă, dar vine cu pietre mai mari – care uneori necesită intervenție chirurgicală.

Recent Posts

Cum se simte oboseala de la cancer. Apare în stadii avansate de boală

Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate,…

13 minute ago

Cine va primi o pensie mai mare cu sume cuprinse între 600 și 1600 lei din septembrie

Pensionarii cu mulți ani de muncă vor beneficia de creșteri semnificative ale pensiilor, între 600…

43 de minute ago

O conversație banală cu fiica lui i-a distrus căsnicia

Căsnicie distrusă după dezvăluirea unui secret teribil. Un bărbat a avut parte de o surpriză…

o oră ago

Ce sume se dau și ce acte sunt necesare pentru pensia pe caz de boală

În România, conform legislației muncii și noii legi a pensiilor, anumite categorii de români vor…

2 ore ago

Efectele terapeutice ale râsului. Medicamentul de care nu știai: ce boli pot fi tratate prin râs

Efectele terapeutice ale râsului. Râsul este adesea numit cel mai bun medicament, și nu este…

14 ore ago

Horoscop 19- 25 mai. Alina Bădic: „Suntem supuși unui EXPERIMENT astral. Intrăm în rezonanță cu elemente-cheie de destin”

Alina Bădic a prezentat predicțiile astrale pentru săptămâna 19 – 25 mai 2024, pentru toate…

14 ore ago

Citeste si: