Sari la conținut

Pilele și mita, mai puternice ca oricând în sitemele de sănătate. România, pe loc fruntaș în topul european al mitei date pentru asistență medicală în timpul pandemiei

Pilele și mita, mai puternice ca oricând în sitemele de sănătate. România, pe primul loc în topul european al mitei date pentru asistență medicală în timpul pandemiei

Aproape o treime dintre rezidenții din Uniunea Europeană (UE) s-au bazat pe conexiuni personale pentru a avea acces la asistență medicală în timpul crizei Covid. Mai mult, aproximativ unul din cinci persoane din România, Bulgaria, Ungaria și Lituania au plătit mită pentru astfel de servicii, a constatat un raport despre corupție.

În cele 27 de state membre ale UE, aproape două treimi (62%) din cei 40.000 de respondenți consideră corupția din guvernul lor ca fiind o problemă majoră, iar trei sferturi (76%) au spus că situația stagnează sau s-a înrăutățit.

România, pe primul loc în topul european al mitei date pentru asistență medicală în timpul pandemiei

Potrivit unui raport Transparency Internațional privind corupția, sondaj realizat între octombrie și decembrie 2020, citat de The Guardian, frecvenţa mitei în sectorul sanitar este mai ridicată în:
  • România (22%),
  • Bulgaria (19%),
  • Ungaria (17%),
  • Lituania (17%)
  • Croația (14%),

În timp ce folosirea relaţiilor personale este mai frecventă în:

  • Cehia (54%)
  • Portugalia (46%)

De asemenea, mita pentru asistență medicală a fost relativ frecventă în

  • Belgia (10%),
  • Austria (9%)
  • Grecia (9%)

Pilele și mita, mai puternice ca oricând în sitemele de sănătate. „Se pot pierde vieți  atunci când persoanele „cu pile” primesc un vaccin anti-covid”

Potrivit Barometrului corupției în UE, sistemul de sănătate, în special, a fost un teren propice pentru corupţie, în timp ce guvernele încercau să gestioneze pandemia COVID-19. Constatările sunt deosebit de îngrijorătoare, având în vedere că statele membre se pregătesc să aloce miliarde de euro pentru recuperarea post-pandemie, arată autorii raportului.

„UE este adesea văzută ca un bastion al integrității, dar aceste constatări arată că țările din regiune rămân vulnerabile la efectele insidioase ale corupției (…) În timpul unei crize sanitare, utilizarea relațiilor personale pentru a accesa serviciile publice poate fi la fel de dăunătoare ca mita.

Se pot pierde vieți  atunci când persoanele „cu pile” primesc un vaccin împotriva COVID-19 sau un tratament medical înainte de cei cu nevoi mai urgente. Este crucial ca guvernele din întreaga Uniune să-și dubleze eforturile pentru a asigura o ieşire justă şi echitabilă din pandemie”, a declarat Delia Ferreira Rubio, președintele Transparency International.

Ciprul a avut cea mai mare proporție de respondenți (65%) care cred că corupția a crescut în ultimul an, aparent alimentată de scandaluri legate de schema de „pașapoarte de aur” a Ciprului, în cadrul căreia s-a constatat că zeci de criminali condamnați și fugari și-au cumpărat cetățenia.

Mai puțin de 20% dintre persoanele care locuiesc în Danemarca și Finlanda au considerat că este o mare problemă corupția la guvernare în țara lor, în timp ce peste 85% dintre cei din Bulgaria, Croația, Cipru, Italia, Portugalia și Spania au spus că este o problemă.

Nu a existat nicio țară în care majoritatea cetățenilor să vadă corupția în scădere. Cele mai bune rezultate au venit din Slovacia, unde 39% dintre cetățeni au considerat că aceasta este declin. În 2020, ca urmare a uciderii din 2018 a lui Ján Kuciak, un jurnalist de investigație, și a iubitei acestuia, zeci de oficiali slovaci au fost acuzați de corupție.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel