Sari la conținut

Piscine periculoase descoperite de ANPC. Bacteria din apă extrem de periculoasă pentru om! Dacă ai aceste simptome, mergi de urgență la medic!

Comisarii ANPC  au efectuat mai multe controale la locații ce găzduiesc și piscine și au descoperit nereguli precum probleme cu cantitățile de clor, dar și piscine ce „găzduiau” bacteria Pseudomonas aeruginosa, foarte periculoasă pentru oameni și animale deoarece este rezistentă la antibiotice.

Comisarii Comandamentului Delta Dunării în Murighiol au închis temperar activitatea acestor piscine.

„Abaterile constatate de comisarii ANPC au fost: -nerespectarea parametrilor fizico-chimici prevăzuti de OMS 994/2018, respectiv clor rezidual liber determinat de sub 0,3 mg/L, iar ph-ul apei peste 8,2; – ultimul buletin de analiză al apei din piscină, în posesia căruia operatorul economic a intrat în seara zilei de 16.08.2021, indicând prezența bacilului piocianic (pseudomonas aeruginosa), în valoare de 9 UFC/100 ml, față de 0 UFC/100 ml, obligatoriu”, au anunțat, pe Facebook, reprezentanții ANPC.

Bacteria descoperită în apă poate provoca pneumonia și infecții ale sângelui, spun specialiștii. De aceea, activitatea piscinelor a fost oprită temporar, iar proprietarii lor au fost amendați.

„Au fost aplicate 2 amenzi contravenționale, în valoare de 35.000 lei, la care s-au adăugat măsuri complementare de oprire temporară a prestării serviciilor la piscina și a utilizării toboganelor, până la remedierea deficiențelor (refacerea și prezentarea echipelor de control a unor analize corespunzătoare și a documentelor necesare toboganului), cu propunere de închidere temporară a unității pe o durată de cel mult 6 luni”, au precizat cei de la Protecția Consumatorilor.

Pseudomonas aeruginoasa, aşa cum este denumit în mod oficial bacilul piocianic, reprezintă o bacterie sau un grup de bacterii care cauzează diferite tipuri de infecții. Bacilul piocianic reprezintă în prezent o problemă de ordin medical de o importanță majoră, în special din cauza infecțiilor grave pe care le poate genera, dar şi din cauza rezistenței crescute la tratamentele cu antibiotic.

Simptomele infectării cu bacteria pseudomonas aeruginoasa

Infectarea cu o bacterie pseudomonas aeruginoasa poate avea simptome diferite, iar gradul de severitate este decis de factorii de risc menționați anterior. Odată contractată bacteria, se poate ajunge la dezvoltarea unor afecțiuni cu potențial letal, la nivelul sistemului circulator sau al sistemului respirator. În cazul unei infecții în sânge, simptomele pot fi:

 • dureri ale unor regiuni din corp;
 • tahicardie şi o frecvență respiratorie crescută;
 • greață şi/sau vărsături;
 • febră şi frisoane;
 • amețeli.

Atunci când bacteria provoacă pneumonie, simptomatologia este asemănătoare, însă în plus apare tusea cu mucus.

Infecțiile la nivelul tractului urinar cu bacilul piocianic vor provoca:

 • urinări dureroase;
 • nevoia imperioasă de a urina;
 • miros neplăcut al urinei;
 • hematurie (prezența de sânge în urină).

Infecțiile urechii cu pseudomonas vor provoca, la rândul lor:

 • dureri la nivelul urechii;
 • pierderea temporară a auzului;
 • amețeli şi dezorientare.

Infecțiile rănilor cu pseudomonas pot provoca:

 • scurgeri de lichide de la nivelul plăgii;
 • inflamarea plăgii, ce va îngreuna vindecarea
Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: