duminică, iunie 13, 2021
Plagiocefalia este, fără doar și poate, una dintre temerile cu car se confruntă proaspetele mămici. Plagiocefalia este cunoscută, popular vorbind, ca sindromul capului turtit. Aceasta este o afecțiune

în care o porțiune de cap (cutie craniană, mai bine spus) este turtită sau deformată. 

„Pentru a avea capul rotund, frumos, este important să-i schimbi poziția copilului!”. De câte ori, oare, nu ai auzit astfel de replici de la cei apropiați unui nou născut. Iată, una dintre afirmațiile născute tocmai din această teamă ca cel mic să nu aibă capul turtit.
Informații despre această situație medicală sunt multiple, fie că vorbim despre păreri avizate, fie că vorbim despre păreri venite din partea femeilor mai cu experiență din viața fiecăruia. Pentru a ne asigura că oferim proaspetelor

mămici cea mai documentată părere vizavi de plagiocefalia, am decis să stăm de vorbă cu Maria Vasiluță, kinetoterapeut pediatric. Specialistul ne-a explicat punctual ce este această afecțiune, cum apare, dar și cum poate fi tratată.

Plagiocefalia este cunoscută, popular vorbind, ca sindromul capului turtit. Aceasta este o afecțiune în care o porțiune de cap (cutie craniană, mai bine spus) este turtită sau deformată. Această deformare este cauzată de presiunea exercitată de oasele bazinului sau intercostale (dacă vorbim de un bebeluș care nu s-a întors cu capul în jos, în ultimul trimestru

de sarcină) fie de anumite poziții deficitare din primele săptămâni de viață”, explică specialistul în Kinetoterapie Pediatrică.

De asemenea, o altă cauza a plagiocefaliei este determinată de existența unui torticolis (un mușchi este mai îngust sau mai scurt pe o parte a gâtului determinând bărbia să se încline pe partea opusă), afecțiune des întâlnită în cazul bebelușilor prematuri.

Cum tratăm plagiocefalia?

Deși spectaculoasă ca imagine, plagiocefalia nu este o afecțiune care să condamne copilul la o suferință pe viață, iar de acest lucru ne asigură specialistul.

Aceasta

afecțiune se poate preveni / trata în decursul a câtorva săptămâni de la naștere. „Mămicile vor pune bebelușul pe un dispozitiv special de poziționare (perne cu interior gol – dacă vorbim de o deformare pe lat a cutiei craniene.

De asemenea, rămâne valabilă și alternarea constanta a poziției bebelușului. De asemenea, de mare ajutor pentru proaspetele mămici sunt sistemele de purtare port bebe (wrap /sling) care permit menținerea bebelușului în brațe, pe burtă, fără a-l sprijini pe o suprafață tare (o poziție statică crește riscul de aplatizare)”, conchide Maria Vasiluță, kinetoterapeut

pediatric.

Mai multe sfaturi, pentru bebelușul tău, găsești pe https://www.facebook.com/Prima-Baita-387390361833521/

Ultimele stiri

Parteneri