Sari la conținut

Planta bogată în vitamine, fibre și minerale care protejează inima, combate cancerul, scade colesterolul și te scapă de kilogramele în plus

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Vinetele sunt un aliment bogat în nutrienți, care conține fibre, vitamine și minerale. Acestea vă pot aduce beneficii sănătății generale, inclusiv inimii.

Vinetele aparțin familiei de plante de mănăsele și sunt folosite în multe feluri de mâncare din întreaga lume.

Deși adesea considerate o legumă, sunt din punct de vedere tehnic un fruct, deoarece cresc dintr-o plantă cu flori și conțin semințe.

Există multe soiuri care variază în mărime și culoare. Și în timp ce vinetele cu pielea violet intens sunt cele mai comune, ele pot fi roșii, verzi sau chiar negre.

Pe lângă faptul că aduce o textură unică și o aromă ușoară rețetelor, vinetele aduc o serie de beneficii potențiale pentru sănătate.

  1. Bogată în mulți nutrienți

Vinetele sunt un aliment bogat în nutrienți, ceea ce înseamnă că conțin o cantitate bună de vitamine, minerale și fibre în puține calorii.

O cană (82 de grame) de vinete crude conține următoarele substanțe nutritive:

  • Calorii: 20
  • Carbohidrați: 5 grame
  • Fibre: 3 grame
  • Proteine: 1 gram
  • Mangan: 10% din Doza Zilnică Recomandată
  • Folat: 5% din DZR
  • Potasiu: 5% din DZR
  • Vitamina K: 4% din DZR
  • Vitamina C: 3% din DZR

Vinetele conțin, de asemenea, cantități mici de alți nutrienți, inclusiv niacină, magneziu și cupru.

  1. Bogată în Antioxidanți

Pe lângă faptul că au o varietate de vitamine și minerale, vinetele se laudă cu un număr mare de antioxidanți.

Antioxidanții sunt substanțe care ajută la protejarea organismului de daunele cauzate de substanțele nocive cunoscute sub numele de radicali liberi.

Studiile au arătat că antioxidanții ar putea ajuta la prevenirea multor tipuri de boli cronice, cum ar fi bolile de inimă și cancerul.

Vinetele sunt deosebit de bogate în antociani, un tip de pigment cu proprietăți antioxidante care este responsabil pentru culoarea lor vibrantă.

În special, o antocianină din vinete numită nasunin este deosebit de benefică.

De fapt, mai multe studii pe eprubetă au confirmat că este eficient în protejarea celulelor împotriva daunelor provocate de radicalii liberi nocivi.

  1. Poate reduce riscul de boli de inimă

Datorită conținutului lor de antioxidanți, unele studii sugerează că vinetele pot ajuta la reducerea riscului de boli de inimă.

Într-un studiu, iepurilor cu colesterol ridicat li s-a administrat 0,3 uncii (10 ml) de suc de vinete pe zi, timp de două săptămâni.

La sfârșitul studiului, ei aveau niveluri mai scăzute atât de colesterol LDL, cât și de trigliceride, doi markeri din sânge care pot duce la un risc crescut de boli de inimă atunci când sunt crescute.

Alte studii au demonstrat că vinetele pot avea un efect protector asupra inimii.

  1. Poate promova controlul zahărului din sânge

Adăugarea de vinete în dieta ta poate ajuta la menținerea zahărului din sânge sub control.

Acest lucru se datorează în primul rând că vinetele sunt bogate în fibre, care trec intact prin sistemul digestiv.

Fibrele pot scădea zahărul din sânge prin încetinirea ratei de digestie și absorbție a zahărului în organism. Absorbția mai lentă menține nivelul de zahăr din sânge constant și previne vârfurile și blocările.

Alte cercetări sugerează că polifenolii, sau compușii naturali din plante, găsiți în alimente precum vinetele pot reduce absorbția zahărului și pot crește secreția de insulină, ambii putând ajuta la scăderea zahărului din sânge.

Un studiu pe eprubetă a analizat extractele de vinete îmbogățite cu polifenoli. Acesta a arătat că ar putea reduce nivelurile de enzime specifice care influențează absorbția zahărului, ajutând la reducerea zahărului din sânge.

Într-un studiu, animalele au fost hrănite cu vinete crude sau la grătar timp de 30 de zile. Ambele tipuri au îmbunătățit funcția cardiacă și au redus severitatea atacului de cord.

  1. Ar putea ajuta la pierderea în greutate

Vinetele sunt bogate în fibre și sărace în calorii, făcându-le un adaos excelent pentru orice regim de slăbire.

Fibrele se deplasează lent prin tractul digestiv și pot promova sațietatea, reducând aportul de calorii.

Fiecare cană (82 de grame) de vinete crude conține 3 grame de fibre și doar 20 de calorii.

În plus, vinetele sunt adesea folosite ca înlocuitor bogat în fibre și cu conținut scăzut de calorii pentru ingredientele cu mai multe calorii în rețete.

  1. Poate avea beneficii de combatere a cancerului

Vinetele contin mai multe substante care prezinta potential in combaterea celulelor canceroase.

De exemplu, solasodine ramnosil glicozide (SRG) sunt un tip de compus care se găsește în unele plante de mănădură, inclusiv vinetele.

Unele studii pe animale au arătat că SRG-urile ar putea provoca moartea celulelor canceroase și, de asemenea, pot ajuta la reducerea reapariției anumitor tipuri de cancer.

Deși cercetările pe această temă sunt limitate, SRG-urile s-au dovedit a fi deosebit de eficiente împotriva cancerului de piele atunci când sunt aplicate direct pe piele.

Mai mult, mai multe studii au descoperit că consumul mai multor fructe și legume, cum ar fi vinetele, poate proteja împotriva anumitor tipuri de cancer.

O recenzie, care analizează aproximativ 200 de studii, a constatat că consumul de fructe și legume a fost asociat cu protecția împotriva cancerului pancreatic, stomacal, colorectal, vezicii urinare, de col uterin și de sân.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina modul în care compușii găsiți în vinete pot afecta în mod specific cancerul la oameni.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel