miercuri, decembrie 2, 2020
Irina Lungu

Planta aceasta conține foarte multe vitamine și menține sănătatea cardiovasculară. Nu este o noutate, proprietățile ei terapeutice sunt exploatate de mii de ani.

Ceaiurile, infuziile, tincturile sau uleiurile de valeriană fac adevărate minuni, în special pentru bolile sistemului nervos și ale aparatului cardio-vascular. Valeriana crește și în flora spontană a României, fiind cunoscută sub denumiri populare ca salata mielului sau fetică.

Nutriționiștii au doar cuvinte de laudă despre salata de valeriană. În primul rând, este foarte bogată în minerale, (calciu, fier, magneziu, potasiu), vitamine (A, B-uri, C, E, K), acizi grași esențiali omega 3, fibre și clorofilă.

Cu asemenea proprietăți, salata de valeriană este tonică, remineralizantă, antiinfecțioasă, diuretică, laxativă, purificatoare, cardiotonică.

Așadar, este o idee minunată să consumăm salată de valeriană. Se prepară în câteva minute, din frunzele cu pricina, peste care adăugăm, pur și simplu, alte legume care ne fac plăcere, cum ar fi: ridichi, ceapă verde, ardei, castraveți, roșii, plus alimente ca oul fiert, boabe de fasole fierte sau năut.

Pentru sos, este foarte important să îl preparăm din ingrediente de cea mai bună calitate: ulei de măsline extravirgin presat la rece, zeamă de lămâie bio, sare de mare autentică. Pe lângă aceste componente de bază ale unei salate, se mai pot pune: muștar, miere, iaurt, oțet balsamic sau piper.

Rețineți că valeriana este recomandată și în dietele de slăbit, are doar 21 de calorii/100 grame.

Parteneri