Sari la conținut

Planta care scade tensiunea arterială, menține oasele sănătoase și întărește sistemul imunitar

Semințele de susan au multe beneficii potențiale pentru sănătate. De exemplu, ele pot proteja împotriva bolilor de inimă, diabetului și artritei.

Semințele de susan sunt semințe minuscule, bogate în ulei, care cresc în păstăi pe planta Sesamum indicum. Ele au fost folosite în medicina populară de mii de ani.

Coaja conferă semințelor o nuanță maro-aurie. Semințele decojite au o culoare aproape albă, dar devin maro când sunt prăjite.

Sursă bună de fibre

Trei linguri (30 de grame) de semințe de susan fără coajă furnizează 3,5 grame de fibre, ceea ce reprezintă 12% din doza zilnică de referință (RDI).

Deoarece aportul mediu de fibre în Statele Unite este doar jumătate din RDI, consumul regulat de semințe de susan ar putea ajuta la creșterea aportului de fibre.

Fibrele sunt bine cunoscute pentru susținerea sănătății digestive. În plus, dovezi tot mai mari sugerează că fibrele pot juca un rol în reducerea riscului de boli de inimă, anumite tipuri de cancer, obezitate și diabet de tip 2.

Seminețele de susan pot reduce colesterolul și trigliceridele

Unele studii sugerează că consumul regulat de semințe de susan poate ajuta la scăderea colesterolului și a trigliceridelor ridicate – care sunt factori de risc pentru boli de inimă.

Semințele de susan constau din 15% grăsimi saturate, 41% grăsimi polinesaturate și 39% grăsimi mononesaturate.

Cercetările indică faptul că consumul mai multor grăsimi polinesaturate și mononesaturate în comparație cu grăsimile saturate poate ajuta la scăderea colesterolului și la reducerea riscului de boli de inimă.

În plus, semințele de susan conțin două tipuri de compuși vegetali – lignani și fitosteroli – care pot avea și efecte de scădere a colesterolului.

Ajută la scăderea tensiunii arteriale

Hipertensiunea arterială este un factor de risc major pentru boli de inimă și accident vascular cerebral.

Semințele de susan sunt bogate în magneziu, ceea ce poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale.

În plus, lignanii, vitamina E și alți antioxidanți din semințele de susan pot ajuta la prevenirea formării plăcii în artere, menținând potențial tensiunea arterială sănătoasă.

Într-un studiu, persoanele cu hipertensiune arterială au consumat 2,5 grame de semințe de susan negru sub formă de pudră – o varietate mai puțin comună – sub formă de capsule în fiecare zi.

Susține oasele sănătoase

Semințele de susan – atât nedecorticate, cât și decojite – sunt bogate în câțiva nutrienți care stimulează sănătatea oaselor, deși calciul se află în principal în coajă.

Semințele de susan pot lupta împotriva inflamației.

Inflamația pe termen lung, la nivel scăzut, poate juca un rol în multe afecțiuni cronice, inclusiv obezitatea și cancerul, precum și bolile de inimă și rinichi

Ajută la controlul zahărului din sânge

Semințele de susan au un conținut scăzut de carbohidrați, în timp ce sunt bogate în proteine și grăsimi sănătoase – toate acestea pot sprijini controlul zahărului din sânge.

În plus, aceste semințe conțin pinorezinol, un compus care poate ajuta la reglarea zahărului din sânge prin inhibarea acțiunii enzimei digestive maltaze.

Maltase descompune maltoza de zahăr, care este folosită ca îndulcitor pentru unele produse alimentare. De asemenea, este produsă în intestine din digestia alimentelor cu amidon, cum ar fi pâinea și pastele.

Dacă pinoresinolul vă inhibă digestia maltozei, aceasta poate duce la scăderea nivelului zahărului din sânge.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel