Sari la conținut

Planta care se roagă pentru casă. Seara îşi ridică frunzele spre cer, precum două mâini care se roagă

Marantaceae sunt o familie de plante denumite adesea „plante de rugăciune”. Interesant este că aceste plante se mișcă pe o perioadă de 24 de ore, frunzele crescând seara și coborând în timpul zilei. Semănând cu mâinile de rugăciune.

Există peste 500 de specii în familia plantelor de rugăciune. Cel mai comun gen de plante de apartament care prezintă mișcarea frunzelor este Maranta, urmat de Calathea, Stromanthe și Ctenanthe. Deși familia descinde din rădăcini africane, aceste genuri de plante și speciile din interior sunt originare din America tropicală și de Sud.

Multe specii posedă frunziș ornamental unic, cu culori, linii și forme frumoase. În sălbăticie, aceste plante se găsesc în cea mai mare parte în pădurea tropicală – de unde a fost probabil dobândit mecanismul lor fascinant de supraviețuire al mișcării frunzelor.

prayer plant movement

Numit „nyctinasty”, acest termen se referă la răspunsul diurn pe care îl posedă plantele de rugăciune. Pe măsură ce lumina se schimbă, acest indicator încorporat în mod natural semnalează plantei că este ziua sau noaptea. Deși nu există nicio cauză care să fi dovedit concret, cea mai promițătoare teorie este că planta s-a adaptat pentru a capta cel mai bine apa.

Ca atare, în timpul zilei, frunzele plantei se vor coborî sau se vor întinde pentru a absorbi umezeala sau pentru a prinde ploaie. Noaptea, acest comportament adaptat ajută planta să rețină apa prin plierea frunzelor spre interior – în acest fel orice picături de apă pot fi stocate pe măsură ce se preling în plantă în loc să se evapore.

O altă teorie sugerează că plierea spre interior noaptea este o trăsătură evolutivă care crește capacitatea plantei de a supraviețui eficient. Mai exact, ajută la menținerea compactă a plantei protejată de prădători.

O singură teorie poate să nu fie răspunsul, iar mișcarea plantelor de rugăciune ar putea avea mai multe scopuri. Alte câteva funcții potențiale includ îmbunătățirea reglării temperaturii plantelor și prevenirea insectelor să se hrănească cu frunziș – toate pentru a crește supraviețuirea.

Oricare ar fi scopul și beneficiul mișcării frunzelor, această caracteristică a plantelor de rugăciune este fascinantă de urmărit cum ritmul circadian preia controlul la aceste ființe vii. Ecranul fascinant se adaugă la alura acestor plante de interior preferate.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel