Sari la conținut

Planta cu cel mai mare conținut de vitamina C. Luptă împotriva infecțiilor și întărește sistemul imunitar. Cum o consumi?

vitamina C
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Totul despre vitamina C

Vitamina C este una dintre vitaminele esențiale pentru o bună funcționare a corpului. În lipsa ei, organismul poate dezvolta diferite boli și dezechilibre grave, care pot duce la deces.

Desigur, în zilele noastre, decesul cauzat de deficitul de vitamina C este extrem de rar. Totuși, multe persoane suferă de această carență fără să știe.

Lipsa de vitamina C dăunează organismului, deoarece acesta nu are o protecție la fel de bună în fața agenților patogeni. Vitamina C este un antioxidant puternic și un nutrient esențial pentru întărirea sistemului imunitar.

Această plantă are cel mai mare conținut de vitamina C

Pătrunjelul este una dintre cele mai sănătoase plante. Deși îl utilizăm, adesea, numai pentru a oferi aromă mâncărurilor, pătrunjelul poate fi o comoară dacă este consumat în cantități mai mari.

Mihaela Bilic, nutriționist, dezvăluie că pătrunjelul este de neînlocuit când vine vorba despre conținutul de vitamina C. Acesta este mai eficient decât citricele, spre exemplu, și are multe alte beneficii pentru sănătate.

Salată de pătrunjel

Poate că știți că spre deosebire de noi, care folosim pătrunjelul doar ca decor în ciorbă, alții îl mănâncă cu snopul. Tabouleh este numele salatei libaneze cu pătrunjel, ceapă, roșii, grâu mărunțit, zeamă de lămâie și ulei de măsline. Iată un obicei/produs care merită “adoptat” și consumat cât mai des, fără limită de cantitate!

Plus-uri:

-conține mai multă vitamina C decât citricele (170mg/100g frunze) și mai mult fier decât spanacul- efect antianemic, antioboseală și de creștere a imunității
-bogat în acid folic (vit. B9) esențial în dezvoltarea sistemului nervos
-stimulează digestia, înlătură constipația și balonarea datorită conținutului mare de fibre
-efect diuretic (mult potasiu), elimină retenția de lichide, scade edemele și riscul de cistită
-neutralizează halena și respirația urât mirositoare, conținutul mare de clorofilă acționează ca un deodorant bucal, inclusiv contra mirosului de usturoi.

Porția corectă: cu castronul, mai ales în perioada de convalescență, pentru refacerea după răceală și gripă”, dezvăluie Mihaela Bilic, nutriționist, pe o rețea de socializare.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel