Sari la conținut

Planta medicinală pentru curățarea plămânilor și îmbunătățirea sistemului respirator

Ceai pentru curățarea și detoxifierea plămâinilor
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
curățarea plămânilor

Plămânii sunt centrul sistemului respirator și au două funcții principale: una este de a obține oxigen din aerul care intră în organism, iar cealaltă este de a elimina dioxidul de carbon, potrivit MedlinePlus, site-ul web al Bibliotecii Naționale de Medicină din SUA.

Cu toate acestea, ele sunt organul cel mai vulnerabil la infecții și leziuni din mediul extern, din cauza expunerii constante la particule în suspensie, substanțe chimice și organisme infecțioase, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

De fapt, bolile respiratorii constituie cinci dintre cele mai frecvente 30 de cauze de deces și, din acest motiv, este important să protejăm plămânii.

Site-ul Terra a dezvăluit că cimbrul este ideal pentru curățarea plămânilor și îmbunătățirea sistemului respirator, datorită proprietăților sale antiinflamatorii, antioxidante și expectorante.

În plus, portalul portughez de sănătate, nutriție și wellness Tua Saúde a dezvăluit că „cimbrul este bogat în substanțe cu acțiune antiinflamatoare, expectorantă și antitusivă, cum ar fi carvacrolul și γ-terpinenul, care ajută la eliminarea accesului de catar din căile respiratorii și combat tusea cauzată de răceală, bronșită, astm, inflamații ale faringelui sau coqueluche”.

boli pulmonare
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.com

Planta medicinală pentru curățarea plămânilor

În ceea ce privește consumul, acesta a precizat că principalele utilizări medicinale ale cimbrului sunt:

  • Ceai de cimbru: pentru a prepara ceaiul, se pun două linguri de frunze tocate într-o cană de apă clocotită și se lasă la infuzat timp de zece minute. Apoi se strecoară și se bea de până la trei ori pe zi. Dacă se dorește, poate fi îndulcit cu miere, care ajută și la hidratarea gâtului, ameliorând tusea.
  • Sirop de cimbru: se adaugă o crenguță de cimbru uscat la trei căni de apă clocotită, la foc mic, până când apa se evaporă, scăzând cu o treime din cantitatea inițială. Apoi, opriți focul și lăsați să se infuzeze timp de aproximativ trei minute. Apoi, când este călduță, se îndepărtează crenguța de cimbru și se adaugă o jumătate de cană de miere. La final, luați câte o lingură de sirop de cimbru ori de câte ori este nevoie și păstrați siropul într-un borcan de sticlă curat și uscat, la frigider, timp de până la două luni.
  • Inhalare: adăugați trei-patru picături de ulei esențial de cimbru la un litru de apă clocotită. Acoperiți apoi capul cu un prosop deschis, astfel încât acesta să acopere și recipientul care conține soluția de ulei esențial de cimbru. Apoi, aplecați capul deasupra recipientului și inspirați aburul timp de zece minute.

Cu toate acestea, informațiile oferite mai sus nu înlocuiesc în niciun caz sfatul medicului, așa că primul lucru care trebuie făcut este să consultați un expert în sănătate, care va ghida procesul și va indica ce este cel mai potrivit pentru fiecare persoană.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel