joi, iunie 17, 2021

Un creier in forma, sanatos si eficient, trebuie hranit cu nutrienti naturali care il protejeaza de oboseala, de boli si de imbatranire. Aceste plante si condimente sunt ideale pentru sanatatea creierului!

Daca nu vrei sa mai adaugi pe lista un motiv care sa-ti dea insomnii, poti foarte simplu sa-ti imbunatatesti dieta si sa o adaptezi mai bine pentru sanatatea creierului, scrie Well+Good. Pe scurt, asta inseamna sa adaugi mai multe plante in alimentatia ta, inclusiv condimente benefice pentru creier.

Cercetarile sunt inca intr-o faza incipienta, insa Gary W. Small, directorul UCLA Longevity Center, spune ca studiile actuale sugereaza ca proprietarile antioxidante si antiinflamatorii ale unor plante pot avea un impact pozitiv asupra sanatatii creierului.

„Compusii din plante numiti polifenoli

sunt antioxidanti eficienti, iar oxidarea nu este ceva bun pentru creier pentru ca duce la aparitia radicalilor liberi care pot sa distruga functionarea celulelor”, spune neurocercetatorul Nan Wise.

Iata cateva plante si condimente care, potrivit studiilor, nu numai ca dau savoare mancarii, dar sustin sanatatea creierului:

Turmericul

Exista dovezi epidemiologice care arata ca rata cazurilor de Alzheimer este mai mica in unele zone ale globului decat in altele. De exemplu, in India. Iar una dintre ipoteze este ca mancarea condimentata contribuie la un risc scazut de aparitie

a bolii. „In special, curry. Iar curry e facut din curcumin”, arata Dr. Small. Curcuminul din acest preparat provine din turmeric.

Ipoteza este sustinua de un studiu restrans, publicat de American Journal of Geriatric Psychology, care a demonstrat urmatoarele: curcuminul a avut un efect semnificativ asupra memoriei si a atentiei adultilor cu varste de la 50 pana la 90 de ani care se plangeau de probleme usoare de memorie. Consumat timp de peste un an si jumatate, curcuminul a imbunatatit cu 28% memoria acestui esantion. Totodata, subiectii au avut si o stare de spirit mai buna.

Mecanismul

exact prin care s-a obtinut acest efect este inca neclar, dar Dr. Small spune ca ar putea avea legatura cu efectul antiinflamator al curcuminului. Expertul va incepe un nou studiu care va testa efectul pe un grup mai mare de persoane, scrie Well+Good.

Curcuminul din turmeric mai are un efect important: acesta contribuie la sporirea nivelului de acid docosahexaenoic, un acid gras omega-3 care face parte din structura cortexului cerebral, a pielii si a retinei. Nivelul scazut al acidului docosahexaenoic din creier este strans legat de declinul cognitiv si de aparitia maladiei Alzheimer. In

schimb, un nivel mai mare al acestui acid gras este asociat cu reducerea anxietatii.

Sofranul

Bogat in antioxidanti, sofranul este folosit in scopuri medicinale inca din secolul al VII-lea i.Hr., iar cercetarile arata ca are efect neuroprotector. Megan Obreiter, dietetician la USC Verdugo Hills Hospital, aminteste un studiu restrans din 2010 care a aratat ca o doza zilnica de 15 miligrame de sofran confera o imbunatatire substantiala a functiei cognitive in comparatie cu un placebo. Insa dupa 22 de saptamani, efectul a disparut.

CITESTE CONTINUAREA…

Ultimele stiri

Parteneri