Sari la conținut

Pledoarie pentru sănătatea spirituală. Savatie Baștovoi: „Spune-mi cine este martorul tău ca să-ți spun care e adevărul tău”

Pledoarie pentru sănătatea spirituală. Savatie Baștovoi: „Spune-mi cine este martorul tău ca să-ți spun care e adevărul tău”.

„Când știința și rațiunea lucrează împreună cu Duhul Sfânt, totul devine mijloc de comuniune; dar când rațiunea stă în serviciul patimilor individuale sau colective egoiste, ne fragmentăm natura noastră cea una în nenumărate părți, iar prin aceasta pierdem asemănarea cu Dumnezeu și desfigurăm chiar identitatea noastră”, spunea în urmă cu cvea timp Patriarhul Daniel.

Pledoarie pentru sănătatea spirituală. Savatie Baștovoi: „Spune-mi cine este martorul tău ca să-ți spun care e adevărul tău”

În aceste vremuri de încrâncenare și frică, Ieromonahul Savatie Baştovoi, un foarte apreciat eseist, teolog şi scriitor din Republica Moldova, a scris pe pagina sa de Facebook un text simplu despre nevoia de a judeca a oamenilor.

Citeste si:

„Pilat L-a întrebat pe Hristos „ce este adevărul?”, întrebare pe care o pun în zeflemea toți cei care sînt asemenea lui Pilat. Hristos, Care este Adevărul însuși, nu a vrut să-i răspundă.

Cum ajungem la cunoștința adevărului în împărăția minciunii care este planeta pămînt? Cum judeci atunci cînd vorbești despre ceea ce nu ai văzut cu ochii tăi și nu ai pipăit cu mîinile tale? Cine este martorul de la care primești cunoștința? Căci dacă martorul este mincinos și tu vei fi mincinos răspîndind cele spuse de el.

Hristos, atunci cînd S-a arătat lumii la Iordan, a fost mărturisit de Tatăl și de Duhul: „În Iordan botezîndu-Te Tu, Doamne, închinarea Treimii S-a arătat, căci glasul Părintelui a mărturisit Ție Fiu iubit pe Tine numindu-Te, și Duhul, în chip de porumb, a adeverit întărirea cuvîntului”. Nu o singură mărturie, ci două din Treime, ca să se plinească porunca din Scripturi: „iar orice mărturie să stea din gura a doi sau trei martori” (Deuteronom 19, 15).

Oricine se amăgește de către martor mincinos devine și el mincinos, de aceea și Hristos ne-a poruncit să nu ne facem grabnic judecători ca să nu ne luăm osîndă.

Spune-mi cine este martorul tău ca să-ți spun care e adevărul tău”, este mesajul ieromonahului Savatie Baștovoi.

Ce este mai important? Dreptul de a exprima un punct de vedere sau puterea de a pricepe și de a avea un punct de vedere

Savatie Baștovoi atrage atenția și asupra nevoii de informare și de liberă exprimare a oamenilor, care, din păcate, poate fi manipulată foarte ușor. Când nu există credință adevărată, pasiunea pentru exprimare liberă a omului poate fi ușor înlocuită cu pierderea scopului cel mai important, și anume cunoașterea adevărului.

„Odată cu apariția presei private (zisă liberă) toate eforturile au fost îndreptate spre dobîndirea dreptului la liberă exprimare. Fiecare a trebuit să aibă dreptul la punctul său de vedere și acest drept a fost garantat de Constituții.

De peste 70 de ani, oamenii se luptă pentru dreptul de a-și exprima punctul de vedere, fără să își mai pună întrebarea ce este, pînă la urmă, punctul de vedere pentru care luptă?

Am învățat prea mult despre dreptul de a ne exprima punctul de vedere și prea puțin despre punctul de vedere ca atare.

Evenimentele din ultimii trei ani ne-au arătat că avem toată libertatea să ne exprimăm punctul de vedere atîta timp cît el corespunde cu punctul de vedere al celor care ne conduc. De îndată ce începem să ne formăm un alt punct de vedere, libertatea noastră devine dușmanul nostru.

În viață trebuie să ne răspundem la întrebarea: ce este mai important – dreptul de a exprima un punct de vedere, sau puterea de a pricepe și de a avea un punct de vedere, chiar și cu riscul de a nu-l putea exprima?

Între a exprima liber ceea ce nu mă reprezintă și a cunoaște adevărul, fără a-l putea exprima liber, aleg adevărul”, a mai scris Baștovoi.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.