Sari la conținut

Pofta de mâncare excesivă. Cauze neașteptate ale senzației de foame și cum o poți combate

Alimentatia corecta
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Comportamentul din timpul mesei care influențează creșterea îm greutate

Pofta de mâncare excesivă poate ascunde anumite condiții ale organismului. De multe ori, corpul nostru încearcă să indice lipsa unor nutrienți esențiali prin stimularea senzației de foame. Astfel, poți fi suprins de momente repetate în care, deși mănânci corespunzător, senzația de sațietate nu se manifestă. 

De asemenea, pofta de mâncare excesivă poate fi cauzată și de anumite obiceiuri nesănătoase care afectează organismul. Pentru a combate senzația constantă de foame, este important să știi ce o poate provoca și, de asemenea, cum oferi organismului tău nutrienții de care are nevoie.

Doza de Sănătate explică ce factori contribuie la manifestarea constantă a poftei de mâncare.

Pofta de mâncare excesivă semnalează lipsa unor nutrienți importanți

Surse de calorii goale

Nu face abuz de preparate bogate în zahăr, deoarece acestea conțin calorii goale. Chiar dacă sunt servite în cantități reduse, dulciurile stimulează pofta de mâncare, fără a aproviziona organismul cu nutrienți sănătoși.
Pentru a evita senzația constantă de foame, redu-ți aportul de surse de carbohidrați rapizi și zaharuri. Înlocuiește-le cu alimente mai sănătoase.

Carența de proteine

Pentru a evita mâncatul în exces, este important să incluzi suficiente surse de proteine în dieta ta. Pe lângă faptul că ne aprovizionează cu energie, asemenea alimente oferă și o senzație de sațietate. Servește legume cu frunze verzi, fructe, precum și mâncăruri cu proteine.

Lipsa grăsimilor sănătoase

Nu toate grăsimile sunt la fel. De pildă, alimentele de tip „fast food”, prăjelile, preparatele grase, mâncărurile afumate și produsele de patiserie conțin grăsimi nesănătoase. Aceste substanțe sunt saturate și determină câștigul în greutate. Însă există și grăsimi benefice, care nu ar trebui să lipsească din dieta noastră. Acestea se găsesc în alimente ca uleiul de măsline, somonul, fructele cu coajă lignificată, avocado și semințele de floarea soarelui.

Deshidratarea

Dacă tocmai ai servit o masă copioasă, dar încă îți este foame, cel mai probabil nu este vorba de nevoia de a mânca. Gândește-te când a fost ultima data când ai băut apă. Servește un pahar de apă și așteaptă puțin timp. Senzația de foame se va reduce deoarece, în realitate, îți era sete.

Foamea poate fi cauzată și de anumite obiceiuri și stări

  • lipsa meselor regulate
  • stresul
  • odihna insuficientă/ calitate scăzută a somnului
  • gustările și băuturile alcoolice
  • mâncatul rapid

 

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: