Sari la conținut

Mâncatul excesiv. Cum înveți corpul să facă diferența dintre foame și poftă?

Alimentatia corecta
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Comportamentul din timpul mesei care influențează creșterea îm greutate

Mâncatul excesiv poate avea multe cauze și urmări. Acesta poate fi cauzat de o tulburare emoțională, de stres, sau poate ameliora o anumită stare negativă. Cu toate acestea, mâncatul excesiv poate fi dăunător, mai ales în cazul persoanelor care se luptă cu greutatea corporală. De aceea, este bine să faci diferența dintre foame și poftă. Cum devii conștient de deciziile alimentare pe care le faci?

În prezent, persoanele pot face cu greu diferența dintre foame și poftă. Mâncatul excesiv a devenit un obicei în zilele noastre și poate avea cauze multiple. Fie că este vorba despre o alegere emoțională sau conștientă, îți poți învăța organismul să facă diferența dintre aceste două elemente, potrivit Digi24. Mihaela Bilic, medic nutriționist și expert în boli metabolice, susține că este important ca această alegere să fie bazată pe nevoile organismului și nu pe stimularea vizuală.

Ce este pofta?

„Pofta e mai mult indusă de minte, pofta este foarte mult indusă de vizual, și din cauza asta, inclusiv în momentul în care încercăm un pic să ținem distanță de mâncare, tot ce ține de vizual, olfactiv, trebuie evitat.

E suficient să trecem pe lângă o brutărie, să ne miroasă a pâine proaspătă și în secunda aceea vrem să mâncăm, chiar dacă suntem sătui. Pofta este ceva ce vine pe emoție”. susține medicul nutriționist, potrivit Digi24.

Cum faci diferența dintre poftă și foame?

Trebuie să facem toată această muncă de a reconecta ființa noastră cu senzațiile alimentare, să învățăm ce este foamea, că nu se întâmplă nimic dacă ne este foame, ci, din contră, trebuie să ne antrenăm foamea, toleranța la foame, astfel încât să nu o satisfacem decât când ajunge să fie de o intensitate de 5-6, la o scară de până la 10.

Noi nu trebuie să mâncăm la prima senzație de foame, avem nevoie să mai așteptăm de la acel semnal încă o oră, o oră și jumătate și vom vedea cu surprindere că acea mică senzație de foame dispare.

Natura nu ne-a lăsat să uităm de senzația de foame. Nicio grijă! Nu aveți șansa să spuneți „am uitat să mănânc și am murit de foame”. Nu!”, a afirmat Mihaela Bilic, citată de Digi24.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel