Sari la conținut

Poliartrita reumatoidă. Informații esențiale pe care trebuie să le știi despre această afecțiune. Cum se manifestă?

guta

Poliartrita reumatoidă este o boală inflamatorie cronică. Aceasta, contrar aparențelor, nu se manifestă numai la nivelul articulațiilor. La anumite persoane, poliartrita reumatoidă poate afecta ochii, pielea, plămânii sau vasele de sânge.

Poliartrita reumatoidă este cea mai frecventă afecțiune reumatică de tip inflamator, care afectează aproximativ 1% din populație, la nivel mondial.

Este o boală autoimună, în care sistemul imunitar „atacă” în mod eronat structuri proprii ale organismului (de exemplu articulațiile).

Cum se manifestă?

  • articulații umflate, calde, dureroase spontan și la atingere
  • rigiditate articulară (redoare, “înțepenire”), ce apare în special dimineața, sau după inactivitate
  • semne generale : oboseală, astenie fizică, subfebră/febră

Ce trebuie să știi despre poliartrita reumatoidă?

Dr. Vasi Rădulescu dezvăluie care sunt cele 12 lucruri esențiale pe care trebuie să le cunoști despre această afecțiune, pentru a înțelege mult mai bine cum se manifestă și care sunt riscurile.

„1. Este o boală inflamatorie, care afectează întregul organism, nu doar articulațiile.

2. Debutul bolii poate fi la orice vârstă, deși majoritar apare între 50 și 75 de ani.

3. Afectează mai mult femeile, fiind incriminați hormonii ca factor de risc. Sunt mai predispuse femeile care nu au avut nicio sarcină, iar alăptatul pe o perioadă de cel puțin un an scade riscul.

4. Fumatul este și aici factor de risc, și în acest caz contează cât timp ai fost fumător, nu cât ai fumat pe zi

5. Apare mai frecvent la electricieni, lucrători cu lemn, siliciu și azbest

6. Din punct de vedere clinic, afectează articulațiile periferice în mod simetric: articulațiile pumnilor și degetelor, însă există și forme care debutează la articulațiile mari – de tip umăr, cot, genunchi, șold, gleznă. Se manifestă ca durere și rigiditate articulară dimineața, la trezire, iar debutul este mai degrabă lent, pe durată de câteva săptămâni

7. Se însoțește și de simptome generale precum oboseală, febră, lipsa poftei de mâncare, scădere nedorită în greutate, dureri musculare

8. Are manifestări dermatologice – pot apărea așa numiții noduli reumatoizi, niște noduli fermi care apar de regulă la nivelul coatelor, genunchilor, partea inferioară a spatelui. De asemenea, pot exista anumite ulcerații, vasculite sau purpură ( care reprezintă mici hemoragii punctiforme în interiorul pielii, care apar ca pete mici de culoare roșie-violacee)

9. Dă afectare pulmonară, cardiovasculară până la insuficiență cardiacă, afectarea ochilor și a rinichilor, manifestări neurologice și hematologice, de exemplu – anemie

10. Fără tratament, boala se poate complica frecvent cu infecții, boli cardiovasculare severe, boli limfoproliferative.

11. Tratamentul include neapărat activitate fizică regulată, alături de prevenția osteoporozei și corecția tuturor factorilor de risc pentru boli cardiace ( de exemplu – oprirea fumatului, corectarea sedentarismului și a obezității, a alimentației bogate în grăsimi)ț

12. Se vor recomanda analgezice, antiinflamatoare, terapie cu corticosteroizi și terapie de fond – biologică sau non-biologică, absolut obligatorie”, dezvăluie medicul pe propriul blog.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel