marți, iunie 28, 2022

Un nou studiu dă vina pe poluarea de toate tipurile pentru 9 milioane de decese pe an la nivel global, bilanțul deceselor atribuit aerului murdar din mașini, camioane și industrie crescând cu 55% din 2000. Această creștere este compensată de mai puține decese cauzate de poluarea cauzată de sobele primitive de interior și apă contaminată cu deșeuri umane și animale, astfel încât decesele totale din cauza poluării în 2019 sunt aproximativ aceleași ca în 2015.

Te-ar mai interesa: Medic: La ce riscuri se expun persoanele care își ...

Statele Unite sunt singura țară complet industrializată din primele 10 țări pentru numărul total de decese cauzate de poluare, ocupând locul 7, cu 142.883 de decese atribuite poluării în 2019, plasată între Bangladesh și Etiopia, potrivit unui nou studiu din revista The Lancet Planetary Health.

Studiul pre-pandemic de marți se bazează pe calcule derivate din baza de date Global Burden of Disease și Institutul pentru Valori și Evaluare a Sănătății din Seattle. India și China conduc la nivel mondial în ceea ce privește decesele cauzate de poluare, cu aproape 2,4 milioane și aproape 2,2 milioane de decese pe an, dar cele două națiuni au și cea mai mare populație din lume.

Te-ar mai interesa: Horoscop Iulie. Cât de norocoși sunt nativii acest...

Octavian Berceanu, fost şef al Gărzii de Mediu a explicat, la Antena 3, ce măsuri ar trebui luate urgent pentru ca românii să nu aibă atât de mult de suferit din cauza poluării aerului.

„Știința avansează, dar ca să fundamentăm știința și măsurile pe care le putem lua în București sau alte orașe destul de poluate, trebuie să avem alte studii. Ori în momentul de față noi nu avem studii care să genereze o cauzalitate vis a vis de poluare.

Te-ar mai interesa: Alzheimer cu debut precoce : Dacă tot SPUI asta, a...

Vorbim de studii la nivel european, mondial, dar încă nu avem studii pentru România, cel puțin în zona București-Ilfov, care să ne spună sursele de emisii, ponderea lor pe aerul pe care îl respirăm la fiecare 3-4 secunde, ce putem face mai departe. Care este impactul bolilor corelat cu zona de poluare.

Avem surse în afara Bucureștiului, și avem exemplul deșertul Olteniei, avem arderile de deșeuri din jurul Bucureștiului, în Ilfov în mod special. Avem surse în București – traficul sau încălzirea domestică. Cu sobe, care sunt în număr de zeci de mii, și funcționează pe alți carburanți: plastic, lemn, cărbune. Nu avem aceste emisii controlate de un studiu. De aici ar trebui să plecăm în primul rând”, spune Ocravian Berceanu.

Te-ar mai interesa: Câte vieți a salvat vaccinul anti-covid la nivel m...

Cele mai poluate zone din România

„Este zona de sud-est a Bucureștiului și Ilfovului. Avem zona Prahovei, care este strâns legată de zona de industrie petrolieră. Avem zona Brașovului unde avem o oarecare industrie, dar avem un specific regional: acele capace de nori care blochează curenții de aer. Avem Iașiul și Târgu Jiu”, a precizat fost şef al Gărzii de Mediu, la Antena 3.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private