Din cuprinsul articolului
Medicii atrag atenţia că organismul uman poate fi inundat cu metale grele atât din cauza poluării mediului înconjurător, dar şi prin ingestia unor alimente toxice, care conţin substanţe şi chimicale periculoase pentru sănătate.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), plumbul, mercurul, cadmiul și arsenicul sunt considerate cele mai nocive patru metale grele pentru sănătatea umană. Deși pericolele asociate cu expunerea la aceste substanțe sunt binecunoscute, cercetătorii au observat încă din urmă cu mai bine de doua decenii că acest fenomen periculos este chiar în creştere în anumite regiuni ale lumii.
Experţii spun că, pentru a ne proteja sănătatea, este esențial să reducem contactul cu aceste metale toxice și, totodată, să adoptăm strategii eficiente pentru eliminarea lor din organism, în cazul în care au fost deja absorbite.
Consumaţi alimente bogate în glutation
Glutationul este un antioxidant care ajută la protejarea împotriva intoxicării cu metale grele. Un studiu din 2004 a aratat că glutationul (GSH) protejează ficatul atunci când acesta este expus la mercur și crom.
Sursele acestui nutrient îl reprezintă legumele și fructele proaspete (nu fierte), în special sparanghel, broccoli, avocado, suc de fructe și spanac. Puteți încerca, de asemenea, suplimente de N-acetil cisteina (NAC) și acid alfa lipoic.
Consumaţi varză acră și probiotice
Aceste bacterii susținătoare ale stării de sănătate „prind în capcană” și metabolizează metale grele astfel încât aceastea nu pot afecta organismul. Un studiu din 2014, de exemplu, a constatat că iaurtul conține probiotice care protejează copiii și femeile însărcinate împotriva expunerii la metalelor grele – în specificial, mercur și arsenic.

Consumaţi alimente cu grăsimi sănătoase
Acestea ajută corpul să proceseze și să elimine metalele grele toxice. Fără suficiente grăsimi, metalele grele „hoinăresc” prin organism, acumulându-se în țesuturi. Luați în considerare un supliment de ulei de pește de calitate, precum și faptul că el poate furniza acizi grași omega 3 sănătoși, fără conținutul de mercur continut de pești.
Consumaţi alimente bogate în seleniu
Oricum avem nevoie de acest mineral, iar studiile au arătat că acesta poate ajuta la diminuarea efectelor toxicității metalelor grele. Un studiu din 2008, de exemplu, a constatat ca adăugarea seleniului în dietă elimină semnificativ toxicitatea determinată de expunerea la metale grele.
Hidrataţi-vă!
Rinichii au nevoie de apă pentru a elimina reziduurile din sistem.

Consumaţi alimente bogate în antioxidanții
Fructele și legumele bogate în antioxidanti pot ajuta la protejarea celulelor față de afecțiunile ce pot fi cauzate de metalele grele. Vitamina C și E sunt antioxidanti puternici specifici pentru protejarea împotriva afecțiunilor oxidative cauzate de metale grele.
Consumaţi alimente bogate în fibre
Fibrele ajută mobilitatea alimentelor prin tractul digestiv, reducând riscul absorției metalelor grele. De asemenea, medicii atrag atenţia auspra importanţei protecţiei hepatice, ficatul fiind centrul principal al îndepărtării reziduurilor din organism. Astfel se recomandă să consumați cât mai multe alimente care îi ajută buna funcționare, precum ceapă și usturoi, sfeclă roșie și anghinare.
Minerale de admisie
Minerale ca zincul, fierul, calciul şi seleniul ajută la blocarea absorției de metale toxice, cum sunt plumbul și cadmiul. Asigurați-vă că dieta dv. zilnică conține suficiente cantități de minerale sănătoase. Sursele includ: ciuperci, cereale integrale sau nuci de Brazilia.