Sari la conținut

Ponturi pentru scăderea colesterolului ”RĂU”

simptom boala inima
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Ponturi pentru scăderea colesterolului ”RĂU”, sfaturi și recomandări de la specialiști

Colesterolul este o substanță grasă găsită atât în ​​membranele celulare , cât și în sânge , care este esențială pentru funcționarea corectă a organismului . Mai mult , este un produs alimentar care este prezent în unele alimente.

Colesterolul joaca o serie de roluri semnificative și este necesar organismului. El contribuie la structura și stabilitatea membranelor celulare , ajută la sinteza unor hormoni ( cum ar fi cortizolul , estrogenul și testosteronul) , ajută la sinteza vitaminei D și este implicat în descompunerea cerealelor , facilitând absorbția acestora înintestinul subtire.

Lipoproteinele, care sunt alcătuite din carbohidrați și proteine, sunt folosite pentru a transporta colesterolul în sânge. Acestea sunt cele două tipuri principale de lipoproteine:

Colesterolul LDL este numit colesterol „rău”, deoarece nivelurile crescute de LDL pot provoca boli de inimă

Nivelurile ridicate de colesterol pot fi influențate de factori genetici, stilul de viață (alimentație, activitate fizică), vârstă și alte afecțiuni medicale.

Pentru fiecare scădere de 10% a nivelului de colesterol „rău“, riscul de atac de cord scade cu 20-30%, potrivit health.harvard.edu.

Există mai multe metode prin care poți reduce nivelul colesterolului LDL în organism. Iată câteva sfaturi și recomandări ale specialiștilor pentru scăderea colesterolului „rău“:

1. Alimentație sănătoasă

Alege o dietă bogată în legume, fructe, cereale integrale și alimente cu conținut scăzut de grăsimi saturate și colesterol. Renunță la alimentele procesate, fast-food și mâncărurile bogate în grăsimi trans. Încearcă să incluzi în dieta ta alimente care conțin acizi grași Omega-3, cum ar fi peștele gras (somon, ton, macrou), semințele de in și nucile. Grăsimile saturate pot crește nivelul colesterolului LDL. Înlocuiește sursele de grăsimi saturate (carne roșie grasă, unt, carne grasă, slănină, produse lactate grase) cu opțiuni mai sănătoase, cum ar fi carnea slabă, peștele, uleiul de măsline și lactatele cu conținut scăzut de grăsimi. Grăsimile trans sunt grăsimi artificiale găsite în multe alimente procesate și prăjituri. Acestea pot crește nivelul colesterolului LDL și reduc nivelul colesterolului HDL.

2. Slăbește

Pierderea în greutate poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol LDL. Adoptă o rutină regulată de exerciții fizice și combin-o cu o alimentație sănătoasă pentru a obține cele mai bune rezultate.

3. Fă mișcare

Exercițiile fizice regulate pot ajuta la creșterea nivelului de colesterol HDL și la scăderea nivelului de colesterol LDL. Încearcă să faci cel puțin 30 de minute de exerciții moderate de 5 ori pe săptămână: mers vioi, alergare, ciclism, înot.

4. Renunță la fumat

Fumatul poate reduce nivelul de colesterol HDL și crește nivelul de colesterol LDL. Renunțarea la fumat aduce numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea riscului de boli cardiovasculare.

5. Consumă alcool în cantități moderate

Alcoolul este metabolizat la nivelul ficatului și are capacitatea de a crește nivelul HDL și de a reduce nivelul LDL. Consumat în exces, alcoolul devine, astfel, nociv.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel