Sari la conținut

Aproape jumătate din populația lumii va fi supraponderală până în 2050. Cercetătorii evaluează consecințele obiceiului alimentar actual

supraponderala

Aproape jumătate din populația lumii va fi supraponderală până în 2050. Potrivit rezultatelor, mai mult de 4 miliarde de persoane (45%) ar putea fi supraponderale și 1,5 miliarde (16%) dintre aceștia ar putea suferi de obezitate, până în 2050.

Creșterea în greutate și obezitatea au fost probleme majore de sănătate pentru oamenii din întreaga lume. Aceste probleme legate de stilul de viață nu numai că au propriul lor set de probleme, dar conduc și la diferite severități, inclusiv diabet, riscuri cardiace, colesterol și alte probleme asociate.

Cifrele persoanelor supraponderale sunt în continuă creștere

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, rata obezității globale s-a triplat aproape din 1975. Unul dintre principalii factori care duc la depunerea excesivă de grăsimi în organism sunt obiceiurile noastre alimentare.

Experții sugerează că, de-a lungul anilor, atenția noastră s-a mutat de la cereale integrale, leguminoase și alte alimente pe bază de plante la felurile de mâncare decadente cu zahăr și grăsimi (pizza, înghețată de cartofi prăjiți). Și acest model alimentar duce în continuare la diverse probleme legate de sănătate.

Care sunt cauzele care duc la apariția procesului de obezitate?

Un studiu recent a explicat că, dacă această tendință dietetică continuă, atunci aproape jumătate din populația lumii va fi supraponderală până în 2050. Condusă de cercetătorii de la Institutul Potsdam pentru Cercetarea Impactului Climatic (PIK), a fost un prim astfel de comportament alimentar  studiat și a evaluat consecințele tranziției nutriționale actuale de la dieta pe bază de amidon la alimentele procesate. Constatările au fost publicate în revista Scientific Reports.

Conform concluziilor, mai mult de 4 miliarde de persoane (45%) ar putea fi supraponderale și 1,5 miliarde (16%) dintre aceștia ar putea suferi de obezitate, până în 2050. Raportul a mai observat că 500 de milioane de oameni din întreaga lume pot rămâne subponderali și pot suferi de malnutriție.

„Dacă tranziția nutrițională observată continuă, nu vom atinge obiectivul Organizației Națiunilor Unite de a eradica foamea la nivel mondial. În același timp, viitorul nostru va fi caracterizat de supraponderalitate și obezitate de o magnitudine impresionantă”, a declarat Benjamin Bodirsky de la PIK, autor principal a studiului.

Vorbind în continuare despre descoperiri (atât pentru populația supraponderală, cât și pentru cea subponderală), cercetătorii au susținut că acest lucru poate fi un efect secundar al distribuției globale insuficiente a alimentelor și, de asemenea, schimbarea recentă a tiparului nostru alimentar.

Există suficientă hrană în lume. Distribuția ei este problema

„Există suficientă hrană în lume – problema este că cei mai săraci oameni de pe planeta noastră pur și simplu nu au venituri pentru a o cumpăra. Iar în țările bogate, oamenii nu simt consecințele economice și de mediu, și practică obiceiul irosirii de alimente”, a explicat co-autorul Prajal Pradhan de la PIK.

Cercetătorii au concluzionat că studiul poate deschide o cale pentru politicile atât de necesare în toate țările pentru o „tranziție calitativă către diete durabile și sănătoase”.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel